OROSZVALOSAG.HU


Hogyan viselkedjünk Közép-Ázsiában?

  |  2017-03-27 14:31:39  |  
Oroszvilag.hu

Hogyan viselkedjünk Közép-Ázsiában?

A nemek közti viszony egészen más, mint Európában

Hogyan viselkedjünk Közép-Ázsiában?

Az orosz Külügyminisztérium március 23-án emlékeztetőt adott ki az orosz turistáknak azzal kapcsolatban, hogyan viselkedjenek, mire figyeljenek ha a világ különbözői országaiban járnak. Különösen érdekes a Kazahsztánra, Üzbegisztánra, Tadzsikisztánra vonatkozó tájékoztató.

Aki Üzbegisztánba utazik, vigyázzon, nehogy szóba hozza beszélgetőtársa édesanyját, különösen ne elítélő hangnemben. Kerülni kell a nyomdafestéket nem tűrő szavak használatát, mint pl. a kutok (férfi nemi szerv vulgáris megnevezése), dzsaljab (könnyű vérű lány vulgáris megnevezése) stb.

Kazahsztánban szintén nem ildomos bizonyos szavakat használni, pl. mambet (’falusi, vidéki, alacsony származású egyén, ember, aki rosszul beszél oroszul’), kalbit (közép-ázsiai népek sértő megnevezése), topasz, akimak (ostoba, együgyű ember) stb. Ha Kazahsztánban kisebbségivel (nem kazah nemzetiségű emberrel) találkozunk, ne célozgazzunk a származására, mert ezt sértésként foghatják fel.

Tadzsikisztánban kerülni kell, hogy beszélgetőpartnerünket valamely tisztátalannak tekintett állattal (szamár, kutya, disznó) hasonlítsuk össze, mert ez súlyos személyes sértésnek számít. Aki Tadzsikisztánba látogat, kerülje, hogy megjegyzéseket tegyen a férfiak és nők által hordott fejfedőkre, bárhogy néznek is ki azok. Határozottan nem ajánlatos lekicsinylő, vagy becsmérlő kifejezéseket tenni a Koránra vagy a muszlim irodalomra. Kerülni kell a nőkre tett bókoló megjegyzéseket, különösen, ha a helyi beszélgetőpartnerünk nőrokonairól van szó! A nők kerüljék a dohányzást, és a fürdőruha viseletét.

Az orosz Külügyminisztérium tájékoztatója szerint úgy általában véve a muszlim országokban nem ajánlatos a nőket hosszú ideig nézni, ujjal mutatni rájuk, beszédbe elegyedni velük az utcán, bókokat tenni nekik, érdeklődni beszélgetőpartnerünk feleségéről, beszélgetőpartnerünk nőrokonaival ismerkedni, kezet nyújtani egy nőnek. Maguk a nők pedig csak olyan szoknyát hordjanak, ami térd alá ér, ne öltözzenek átlátszó ruhába, ne mutassanak dekoltázst, férfiak társasága nélkül ne menjenek sehova, a taxiban ne üljenek a sofőr mellé, csak hátra!

 

 

(ferghana.ru)

Cimkék: Üzbegisztán, Kazahsztán, Tadzsikisztán, orosz Külügyminisztérium, nők,
Országok: Kazahsztán Üzbegisztán Tadzsikisztán Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat