OROSZVALOSAG.HU


Krím: függetlenségi deklaráció

  |  2014-03-11 14:18:11  |  
Oroszvilag.hu

Krím: függetlenségi deklaráció

Átmeneti állapot

 Krím: függetlenségi deklaráció

A Krími Autonóm Köztársaság parlamentje március 11-i ülésén Szevasztopolt is érintő függetlenségi deklarációt fogadott el.

A függetlenségi deklaráció szükséges ahhoz, hogy március 16-án sor kerülhessen a népszavazásra a félszigeten, melyen az Oroszországhoz való csatlakozásról dönthetnek a Krím lakosai.

A függetlenségi deklaráció a népek önrendelkezési jogára hivatkozik, említve az ENSZ nemzetközi bírósága 2010. július 22-én Koszovóról hozott állásfoglalását, miszerint egy állam egy részének egyoldalú függetlenségi nyilatkozata nem sérti a nemzetközi jogot.

A szöveg szerint ha március 16-án a Krím (a Krími Autonóm Köztársaság és Szevasztopol) lakossága az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozás mellett dönt, akkor a Krím szuverén és független állammá válik, és ilyetén módon Oroszországhoz fordul felvételét kérve. 

A deklarációt 78 képviselő fogadta el 81-ből. 

A krími parlament ülésén részt vett Tatarsztan delegációja Rusztam Minnyihanov tatár elnök vezetésével. A krími törvényhozás határozatot fogadott el a krími tatár nyelv és kultúra támogatásáról.

A Krímben zajlanak a választási előkészületek. Kijelölték a szavazási körzeteket. Hogy a népszavazás érvényes és eredményes legyen, a választópolgárok legalább felének meg kell jelennie az urnák előtt. A szavazási ív háromnyelvű lesz (orosz, ukrán, krími tatár nyelveken). Oroszország megfigyelőket küld a referendumra.

 

 

 

(rada.crimea.ua, Rosszijszkaja Gazeta, Vedomosztyi)

 

Cimkék: Krím, Oroszország, népszavazás, krími parlament, függetlenségi deklaráció, Szevasztopol, Krími Autonóm Köztársaság
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat