OROSZVALOSAG.HU


Putyin egyelőre nem szállja meg Ukrajnát

  |  2014-03-04 12:11:44  |  
Oroszvilag.hu

Putyin egyelőre nem szállja meg Ukrajnát

"De a lehetőség fennáll". Főleg, ha segítséget kérnek

 Putyin egyelőre nem szállja meg Ukrajnát

Vlagyimir Putyin orosz elnök Novo-Ogarjovóban tartott sajtótájékoztatót az ukrajnai helyzetről. Putyin szerint „jelenleg nincs szükség orosz csapatok bevonására” Ukrajna területére, de „a lehetőség fennáll”. A nemrég Oroszországban zajlott hadgyakorlatoknak nincs közük az ukrajnai eseményekhez.

Ha azonban Kelet-Ukrajnában zavargások kezdődnek, „és az emberek segítséget kérnek” Oroszország fenntartja magának a jogot, „hogy minden rendelkezésére álló eszközzel” beavatkozzon. Nem tervezik ugyanakkor a Krím Oroszországhoz csatolását. 

Ukrajnában törvénytelen államcsíny történt, a jelenlegi kijevi vezetés illegitim és nincs joga arra, hogy meghatározza Ukrajna kül- és gazdaságpolitikáját. Putyin nem kíván találkozni a jelenlegi ukrán vezetőkkel. Moszkva nem fogja elismerni az ukrán elnökválasztásokat, ha azok a "terror légkörében" zajlanak majd. Az orosz elnök szerint vannak információk arra vonatkozóan, hogy a kijevi zavargások idején ellenzékiek lőttek bele a civilekbe provokatív céllal

Oroszország visszavonja Ukrajnának decemberben adott kezdvezményeit a gáz árából, "de ez nem függ össze a politikával". Putyin szerint arról van szó, hogy Ukrajna nem fizette ki fennálló adósságát. 

Az Oroszország elleni szankciók kapcsán azt mondta, ennek következményeiről annak kell gondolkodnia, aki bevezeti ezeket. Oroszország kész otthont adni a G8 csúcstalálkozónak, „de ha a partnerek nem akarják, akkor nem kell.”

 

 

 

(Echo Moszkvi) 

Cimkék: Putyin, Ukrajna
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat