OROSZVALOSAG.HU


Független Krím?

  |  2014-02-01 16:11:37  |  
Cegelnyik Natália

Független Krím?

"Ez nem a mi országunk. Ők nem a mi vezetőink. Ez nem a mi háborúnk."

 Független Krím?

A Krími Köztársaság első elnöke, Jurij Meskov, a terület függetlensége mellett állt ki. A politikus a jelenlegi ukrán politikai válságot „a krímiek számára idegen háborúnak” nevezte, hozzátéve, hogy a „félsziget jelenleg megszállás alatt van”.

1991-ben népszavazást tartottak a félszigeten a Krími Autonóm Szovjet Szocialista Köztársaság helyreállításáról, és elfogadták a terület szuverenitásáról szóló törvényt. Később alkotmányt vezettek be, majd megalapították az elnöki posztot, amelyet elsőként Jurij Meskov töltött be 1994 februárjától 1995 márciusáig. 1995-ben az ukrán vezetés döntésének értelmében a krími alkotmányt megszüntették, az elnöki posztot pedig eltörölték. Az új alkotmány, amelyet 1998-ban fogadtak el, a Krím státuszát autonómként határozta meg, de Ukrajnán belül. Jurij Meskov az 1991-es összkrími népszavazás döntéseit szeretné újra megvalósítani: helyreállítani a Krím-félsziget autonómiáját mint független köztársaságot, valamint visszahozni az 1992-es alkotmányt. „Ez nem a mi országunk. Ők nem a mi vezetőink. Ez nem a mi háborúnk.” – foglalta össze a volt elnök.

Szevasztopolban az „Euromajdant” nem támogatja a lakosság nagy része. A polgármester, Vlagyimir Jacuba, felszólította a helyieket, hogy készüljenek fel a város védelmére. Ezzel egy időben több, mint tíz társadalmi szervezet adott ki közleményt a lakosságnak, amelyben kimondják, hogy puccs esetén „Szevasztopol önrendelkezési jogát érvényesítve ki fog lépni Ukrajna jogi területéről.”

 

 

(lenta.ru)

Cimkék: Krím, függetlenség, Jurij Meskov,
Országok: Ukrajna
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat