OROSZVALOSAG.HU


Putyin Azerbajdzsánba látogat

  |  2013-08-13 11:51:13  |  
Kecskeméti Gábor

Putyin Azerbajdzsánba látogat

Cél: az azeri-orosz kapcsolatok erősítése

Putyin Azerbajdzsánba látogatPutyin Azerbajdzsánba látogat

Az orosz elnök egy napos hivatalos látogatásra érkezik Azerbajdzsánba, ahol a kétoldalú kapcsolatokról fog a bakui vezetéssel tárgyalni. Kiemelt szerepet kapnak a kereskedelmi, energia és szállítmányozási kérdések. A látogatás keretében egy megállapodást is aláírnak a két ország katasztrófavédelmi szerveinek együttműködéséről.

A két ország közötti kereskedelem egyébiránt virágzik, 2012-ben 11 százalékos növekedést produkálva elérte a 3.4 milliárd USA dollárt. A LUKoil ráadásul partnerként vesz részt
a sah denizi gázmező feltárásban és jövőbeni kitermelésében. (A vállalat ezen kívül saját kúthálózatot tart fenn Azerbajdzsánban.) A Rosznyeft orosz állami olajvállalat pedig komoly érdeklődést mutat a Kaszpi-tengeri Apseron gázmező feltárásában, így nem véletlen, hogy Vagit Alekperov LUKoil vezérigazgató mellett Igor Szecsin, a Rosznyeft vezetője is Putyinnal tart Bakuba. Az orosz olaj- és gázipari vállalatok érdeklődése nem véletlen: Azerbajdzsán tavaly már 1.55 milliárd köbméter földgázt szállított Oroszországba.
A tárgyalások kényesebb részeit természetesen a Kaszpi-tenger státusza és Hegyi-Karabah kérdése fogja képezni.

(The Moscow Times) 

Cimkék: putyin, baku, alijev, hegyi-karabah, lukoil, rosznyeft, olaj, gáz, kereskedelem, kaszpi-tenger, sah deniz,
Országok: Azerbajdzsán Örményország Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat