OROSZVALOSAG.HU


Moldova: hajsza az orosz nyelv ellen

  |  2013-04-04 10:50:01  |  
Gyóni Gábor

Moldova: hajsza az orosz nyelv ellen

Még a köztereken is betiltanák az orosz beszédet

 Moldova: hajsza az orosz nyelv ellen

 

Regisztrálásra került a moldovai parlamentben az a törvénytervezet, amelynek elfogadása esetén megfosztanák az orosz nyelvet a nemzetek közötti érintkezés státuszától, megtiltanák az orosz nyelven való oktatási tevékenységet, az orosz nyelvű kommunikációt az állami intézményekben és a közterületeken is. A nyelvtörvény csak a gagauzok számára tenné lehetővé az anyanyelven való tanulást, ezen kívül mindenki csak „román” nyelven tanulhatna.

A törvénytervezet előterjesztője a liberális párti Ana Guţu, aki szerint még pénzért sem megengedhető az, hogy Moldovában valaki oroszul tanuljon. A liberális politikus szerint az oroszajkúak csakis otthon beszélhetnének oroszul.

Grigorij Petrenko, az egyesült baloldali ellenzék politikusa szerint Guţu javaslata a ’30-as éveket idézi, amikor Besszarábia román megszállása idején nem adtak ki orosz lapokat, s tilos volt oroszul beszélni a köztereken.

Valerij Klimenko, az Orosz közösségek kongresszusa arra emlékeztetett, hogy a Dnyeszter menti háború is a nyelvkérdéssel kezdődött. Szerinte a nyugatbarát kisinyovi koalíció semmibe vesz olyan európai értékeket, mint a kisebbségek és az anyanyelv tisztelete.

Mihail Formuzal, a Gagauz Autonómia baskanja (feje) élesen tiltakozik a törvénytervezet ellen. Szavai szerint Komrat célja a törvénytervezet szerzőinek bíróság elé állítása nemzetiségi gyűlöletkeltés miatt.

A moldáv parlament emberi jogi és kisebbségi bizottságának elnöke, Vlagyimir Misin nyílt levélben fordult a parlament elnökéhez, Marian Lupuhoz (Demokrata Párt), valamint Vladimir Filat miniszterelnökhöz (Liberális-Demokrata Párt). A nyílt levél szerint a nyelvtörvény megfosztaná a moldovaiakat anyanyelvüktől (amennyiben a moldáv helyett a románt nevezi meg államnyelvként) és a kisebbségeket (ukránokat, oroszokat, gagauzokat, bolgárokat, cigányokat) a számukra bevett orosz nyelv használatának lehetőségétől. Misin szerint a törvény elfogadása esetén a moldovai társadalomban súlyos szakadás következik majd be, és a fegyveres konfliktus lehetősége sem kizárt. Moldova harmadik legnagyobb városa, Belci mindenesetre jelezte, a törvény elfogadása esetén nem fog engedelmeskedni, azt nem hajtja végre.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék: Moldova, orosz nyelv, nyelvtörvény, román nyelv, moldáv nyelv, kisebbségek
Országok: Moldova
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat