OROSZVALOSAG.HU


Lesz-e Nagy-Azerbajdzsán? 

  |  2012-02-05 10:40:41  |  
Gyóni Gábor

Lesz-e Nagy-Azerbajdzsán? 

Bakunak területi igényei vannak Iránnal szemben?

 Lesz-e Nagy-Azerbajdzsán? 

Az azerbajdzsán parlament egy képviselőcsoportjának (melyben kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt vannak) javaslata szerint megváltozna az ország neve, a javaslat szerint a kaukázusi államot a jövőben Észak-Azerbajdzsánnak neveznék majd.

Mindez utalás arra, hogy az azerbajdzsán nép jelentős (nagyobb) része Irán területén él (a mai Azerbajdzsán abból az orosz fennhatóság alá eső területből jött létre, amit az 1813-as gülisztáni béke értelmében szerzett meg az Orosz Birodalom Perzsiától, kettészakítva ezzel az azerbajdzsán etnikumot).

Az azerbajdzsán politikusok szerint Azerbajdzsán ugyanúgy kettészakított állam, mint Korea vagy Ciprus. Az 1813-as gülisztáni, és az ezt megerősítő 1828-as turkmancsaji békék az azerbajdzsán nép akarata ellenére születtek, ezért felül kell vizsgálni őket – jelentette ki Gudrat Haszangulijev azeri politikus.

Ezek a követelések azt is előrevetítik, egy Irán elleni háború esetén Azerbajdzsán területi igényeket fogalmazhat meg a perzsa állammal szemben, amellyel amúgy is rendkívül rossz a viszonya.

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

Cimkék: azerbajdzsánok, Dél-Azerbajdzsán, Észak-Azerbajdzsán, gülisztáni béke 1813
Országok: Azerbajdzsán
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat