OROSZVALOSAG.HU


Tömeges HIV-fertőzés Üzbegisztánban

  |  2010-03-23 09:58:26  |  
Gyóni Gábor

Tömeges HIV-fertőzés Üzbegisztánban

El akarták titkolni 

 Tömeges HIV-fertőzés Üzbegisztánban

Orvosi mulasztás következményeként az üzbegisztáni Fergana-völgyben fekvő Namagan megyében 2007-2008 folyamán 147 gyereket fertőztek meg az AIDS-et okozó HIV-vírussal – derül ki abból a filmből, amelyet az üzbég ügyészség megrendelésére forgattak még 2009-ben. Az ügyben összesen 12 orvost ítéltek el, öttől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújtva őket. A per 2009 januárjában záródott le.

Több mint egy éve lezárult ügyről van tehát szó, de eddig mégsem értesült róla a közvélemény, mindez ugyanis titokban zajlott. A ferghana.ru, Közép-Ázsiával foglalkozó internetes portál már 2008 őszén megszellőztette a hírt, hogy gyerekek fertőződtek meg HIV-vírussal, s hogy Taskentből egy titkos megbízást teljesítő orvos- és nyomozócsoport érkezett Namaganba, azzal a céllal, hogy izolálják a fertőzötteket, s hogy gondoskodjanak arról – semmilyen információ ne kerüljön ki a történtekről, de az akkor még csak pletyka volt.

A ferghana.ru egy magas rangú üzbég tisztviselőtől szerezte meg az eddig nagyközönség által nem látott filmfelvételt. Nem nyersanyagról van szó, hanem narrátor által végigmondott, vágott, rendezett filmről, amely a hivatalos állami propaganda elvárásainak megfelelően részletesen beszámol arról, hogyan bűnhődtek a mulasztást elkövető orvosok. A filmet mégsem mutatták be.

A ferghana.ru szerkesztői szerint ennek az lehet az oka, hogy a hivatalos Taskent fél minden olyan információtól, amely foltot ejthet az ország hírnevén, nem akarják „kiteregetni a szennyest.”

A film, üzbég nyelven, orosz szöveges fordítással, megtekinthető itt.

 

 

 

 

Cimkék: HIV, Üzbegisztán
Országok: Üzbegisztán
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat