OROSZVALOSAG.HU


Kazah olajexport Azerbajdzsánon keresztül

  |  2011-12-07 21:46:14  |  
Kecskeméti Gábor

Kazah olajexport Azerbajdzsánon keresztül

A tervek szerint már 2013-tól

Kazah olajexport Azerbajdzsánon keresztülKazah olajexport Azerbajdzsánon keresztül

Natig Alijev Azerbajdzsán energiaügyekért felelős minisztere szerint akár már 2013-ban megindulhat az olajban gazdag kazahsztáni Kasagan mező olajának exportja Azerbajdzsánon keresztül a világpiacra. Évi 5-7 millió tonna kőolaj szállítása volna lehetséges.

Eddig 33 milliárd dollárt fektettek a Kaszpi-tenger kazah felségvizén található olajmezőbe, ahonnan már a termelés kezdetén évi 50 millió tonna olaj kinyerését tervezik. Ez a mennyiség 2018-19-re elérné az évi 75 millió tonnát.

A Kasagan mező tartalékai legkevesebb 10 milliárd tonna kőolajat és egy billió köbméter földgázt tesznek ki. Az olaj a Transz-Kaszpi Rendszeren keresztül jutna el Azerbajdzsánba. A rendszer legfőbb célja, hogy a Kasagan és Tengiz mezőkről származó olaj a Kaszpi-tengeren keresztül a Baku-Tbiliszi-Ceyhan vezetékhez csatlakozva kijusson a világpiacra.

Kazahsztán és Azerbajdzsán állami energetikai vállalatai a KazMunaiGas és a SOCAR, még 2008-ban állapodtak meg arról, hogy létrehozzák a Transz-Kaszpi Rendszert, ami alternatívát nyújt Kazahsztán számára az Oroszországon keresztül történő olajexporttal szemben.

(AzerNews)

Cimkék: olaj, kasagan, kaszpi-tenger, világpiac, export, kazmunaigaz, socar,
Országok: Grúzia Azerbajdzsán Kazahsztán Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat