OROSZVALOSAG.HU


Grúz iparmágnás az orosz tagság ellen

  |  2011-11-02 09:33:33  |  
Kecskeméti Gábor

Grúz iparmágnás az orosz tagság ellen

Ellenzi Szaakasvili megállapodását

 Grúz iparmágnás az orosz tagság ellenGrúz iparmágnás az orosz tagság ellen

Tbiliszit kényszerítették arra, hogy járuljon hozzá Oroszország WTO tagságához, ráadásul ez csak Moszkva számára előnyös – jelentette ki Bidza Ivanisvili grúz születésű iparmágnás. Grúzia múlt héten elfogadta Svájc azon javaslatát, hogy nemzetközi megfigyelők állomásozzanak Abházia és Dél-Oszétia határátkelőinél, cserébe Tbiliszi megszavazná az oroszok felvételét a Világkereskedelmi Szervezetbe.

Ivanisvili, aki a grúz ellenzék vezetőjévé kíván avanzsálni, 200 újságíró előtt hozzátette: Mihail Szaakasvili grúz elnök adminisztrációja csak a hatalmas nemzetközi nyomás miatt döntött így: „Ez nem érdeke sem Grúziának, sem a grúz embereknek. Ez azt mutatja, hogy Szaakasvili minden befolyását elveszítette a nemzetközi porondon. Azért tette, hogy továbbra is szívesen látott vendég legyen. Ráadásul Oroszország úgy lesz WTO tag, hogy Grúziával semmilyen gazdasági kapcsolatban nem áll.”

Oroszország 1993 óta törekedik arra, hogy a Szervezet tagja lehessen. Eddig Grúzia ellenállását leszámítva sikerült is minden akadályt legyűrnie. Ám a kaukázusi állam eddig nem kívánt az oroszok tagságára rábólintani, miután Oroszország 2008-ban háborút indított Grúzia ellen, s független államokként ismerte el annak két szakadár tartományát.

Ivanisvili nemrég bukkant fel a politika színpadán. Október elején bejelentette, hogy szándékában áll egy ellenzéki párt alapítása, amivel indulni kíván a 2012-es grúziai választásokon, ezen felül egy „objektív” média holding létrehozása is szerepel tervei között. Ezt követően a grúz hatóságok gyorsan visszavonták Ivanisvili grúz állampolgárságát, arra hivatkozva, hogy az iparmágnás orosz és francia útlevéllel is rendelkezik, s Grúzia nem ismeri el a kettős állampolgárságot. Grúz állampolgárság nélkül Ivanisvili pedig nem alapíthat pártot és
a választásokon sem indulhat.


(RIA Novosztyi)

Cimkék: ivanisvili, szaakasvili, wto, svájc, állampolgárság,
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat