OROSZVALOSAG.HU


Juscsenko csak megjátszotta "megmérgezését"

  |  2011-11-01 12:13:32  |  
Gyóni Gábor

Juscsenko csak megjátszotta "megmérgezését"

Vádat emelhetnek a világ közvéleményét becsapó volt ukrán elnök ellen 

 Juscsenko csak megjátszotta "megmérgezését"

 

Az ukrán Rada korrupcióval és szervezett bűnözéssel foglalkozó bizottságának elnökhelyettese, Gennagyij Moszkal, a „Mi Ukrajnánk – Népi Önvédelem” párt (Viktor Juscsenko volt ukrán elnökhöz közel álló jobboldali formáció) tagja képviselői kérelmet juttatott el Ukrajna főügyészéhez, Viktor Psonkahoz, emeljen vádat Viktor Juscsenko volt ukrán államfő ellen.

A képviselők a hatóságok megtévesztése miatt emelnének vádat Juscsenko ellen, mivel a volt elnök 2004-ben hamis információkat közölt állítólagos megmérgezésével kapcsolatban.

Egy 2009-ben felállt nyomozati bizottság még áprilisban ugyanis megállapította, hogy 2004-ben semmiféle mérgezés nem történt, senki nem akarta megölni Juscsenkót.

Viktor Juscsenko továbbra sem hajlandó megjelenni az Ügyészség előtt és nem akar vérmintákat sem szolgáltatni, amivel akadályozza a nyomozás menetét és megsérti a törvényeket. Az újabb vérvizsgálat – amit Juscsenko igyekszik elkerülni - pontot tehetne az „i”-re és ezzel biztossá válhatna, hogy Viktor Juscsenko 2004 őszén csak eljátszotta, hogy megmérgezték.

A 2004-es ukrajnai elnökválasztási kampány hajrájában eltorzult Viktor Juscsenko arca, amit úgy magyaráztak, a nyugatbarát elnökjelöltet dioxinnal megmérgezték. Ez a fejlemény fontos szerepet játszott abban a kampányban, ami a Nyugat beavatkozásával végződő „narancsos forradalomhoz” vezetett, melynek eredményeképpen sikerült – egy harmadik választási forduló közbeiktatásával - az „oroszbarát” Viktor Janukovics helyett Viktor Juscsenkót Ukrajna elnökévé tenni.

A nyugatbarát, Oroszországgal állandóan konfrontációt kereső Juscsenko maga később úgy nyilatkozott, megmérgezői Moszkvában vannak.

 

(podrobnosti.ua) 

 

 

Cimkék: Viktor Juscsenko, mérgezés, dioxin, 2004, narancsos forradalom
Országok: Ukrajna
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat