OROSZVALOSAG.HU


Kirgizisztán kitessékeli az amerikaiakat? 

  |  2011-11-01 10:57:57  |  
Kecskeméti Gábor

Kirgizisztán kitessékeli az amerikaiakat? 

Atambajev: a manaszi bázis nem szolgálja az ország biztonságát

Kirgizisztán kitessékeli az amerikaiakat? Kirgizisztán kitessékeli az amerikaiakat? 

Az újonnan megválasztott kirgiz elnök, Almazbek Atambajev felszólította az Egyesült Államokat, hogy zárja be a manaszi légi bázist.

„Nem gondolom, hogy a Manaszban található bázis garantálná országunk biztonságát. Nem szeretném azt látni, hogy egy másik ország megtorló csapást intéz a bázis ellen. Egy polgári repülőtér polgári objektum és annak is kellene maradnia.” – nyilatkozta.

Kirgizisztán „megvizsgálja az összes nemzetközi szerződést”, s ha 2014-ben lejár a megállapodás az amerikaiakkal, menniük kell. Kirgizisztán ugyanis közlekedési csomópontot hozhatna létre Oroszország részvételével Afganisztán irányába „a polgári légiközlekedés” számára.

„Politikai játszmáról szó sincs. Egyszerűen csak nem jó, hogy megérkezve az ország legnagyobb repülőterére, katonai felszereléseket látni mindenhol.” – tette hozzá az új kirgiz elnök.

A szavazatok időközben 99.96 százalékos feldolgozottságnál állnak, így már biztos, hogy 63.25 százalékos szavazati aránnyal Atambajev nyerte a választásokat. Legerősebb riválisa, Adahan Madumarov, az Egyesült Kirgizisztán párt vezetője, 14.76 százalékkal végzett a második helyen.

A manaszi légi bázist a kirgiz fővárostól, Biskektől nem messze, 2001-ben hozták létre, hogy támogassa az Egyesült Államok afganisztáni katonai manővereit a tálibok elleni harcban. A létesítmény továbbra is kulcsfontosságú az amerikai hadsereg ellátásában.

(RIA Novosztyi)

Cimkék: manasz, amerika, afganisztán, atambajev, légi bázis, repülőtér,
Országok: Kirgizisztán
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat