OROSZVALOSAG.HU


Lukasenko kizárná Üzbegisztánt az ODKB-ból

  |  2011-10-27 16:38:19  |  
Gyóni Gábor

Lukasenko kizárná Üzbegisztánt az ODKB-ból

Taskent "hármas játékot' űz 

 Lukasenko kizárná Üzbegisztánt az ODKB-ból

Alekszandr Lukasenko belorusz elnök Üzbegisztán kizárását kezdeményezi az ODKB (Kollektív Biztonsági Szerződés) posztszovjet katonai szövetségből (ennek tagjai: Belarusz, Oroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tadzsikisztán, Üzbegisztán).

Lukasenko szerint Taskent „hármas játékot” űz, ami lehetetlenné teszi, hogy a katonai szervezet tagja maradjon a továbbiakban is. Lukasenko szerint nem cél senkinek sem a kizárása, de Üzbegisztánnak egyértelművé kell tennie, hogy részt vesz a szervezet munkájában, vagy nem.

Üzbegisztán lényegében blokkolja az ODKB tevékenységét, többek között azzal, hogy nem járult hozzá a gyorsreagálású erők létrehozásához.

Iszlam Karimov üzbég elnök nem vett részt az ODKB legutóbbi asztanai találkozóján, és Taskent teljes mértékben ignorálta a szövetség őszi hadgyakorlatát is.

A hintapolitikát folytató, hol Oroszországhoz, hol a Nyugathoz közeledő Üzbegisztán 1999 és 2006 között nem volt tagja az ODKB-nak, tagságát csak azt követően újította meg, hogy a 2005-ös andizsáni vérengzés után elhidegültek a kapcsolatai a Nyugattal. Az utóbbi hónapokban azonban az Üzbegisztán és az USA közti kapcsolatok látványos javulása észlelhető.

 

(ferghana.ru)  

 

Cimkék: ODKB, Üzbegisztán, Alekszandr Lukasenko
Országok: Belarusz Örményország Kazahsztán Üzbegisztán Kirgizisztán Tadzsikisztán Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat