OROSZVALOSAG.HU


A Minszk-csoport önmagában nem elég 

  |  2011-04-01 12:56:04  |  
Mezei Bálint

A Minszk-csoport önmagában nem elég 

A litván külügyminiszter Hegyi-Karabahban járt és nemzetközi összefogást sürget 

A Minszk-csoport önmagában nem elég A Minszk-csoport önmagában nem elég 

A Minszk-csoport egymaga nem képes megoldani a karabahi konfliktust – Andronius Azubalis

„Ha visszavonnák az orvlövészeket, a vitás felek igen pozitív eredményt tudnának felmutatni!” - a litván külügyminiszter, Andronius Azubalis a napokban a kaukázusi régióban tett látogatást mint az EBESZ Minszk-munkacsoportjának soros elnöke. A szintén vilniusi DELFI portálon közölt interjújában megdöbbenésének, egyszersmind aggodalmainak adott hangot az Azerbajdzsán és Örményország között kibontakozó fegyverkezési versenyfutás láttán. 

Azubalis a fentiek ellenére biztató változásokról is beszámolt, kiemelve, hogy a két országot külön-külön vizsgálva, azok komoly előrelépéseket tettek a társadalmi-gazdasági reformok valamint a demokrácia fejlesztése (kiterjesztése) terén. Véleménye szerint a márciusi, Szocsiban tartott orosz-örmény-azeri hármas elnöki találkozó után új lehetőségek nyíltak meg a karabahi konfliktus rendezését illetően. A litván külügyminiszter olyan „új diplomáciai terekről” beszélt, melyeket egy hathatósabb nemzetközi békéltetés tölthetne meg tartalommal. Ennek értelmében a Sztyepankert és vonzáskörzete hovatartozásáról folyó, lassan két évtizedes vita gyorsabban véget érhetne, mint a hasonló jellegű, feszültségektől teljes, elhúzódó incidensek. Azubalis nem maradt egyedül meglátásaival, mivel az érintett felek még az idei év első hónapjaiban hitet tettek a tetszhalottnak tűnő rendezési folyamat 2011-es feltámasztása mellett. 

Az EBESZ alapította munkacsoportot gyakran kritizáljak annak elégtelen működése miatt, mondván húsz év alatt sem sikerült feloldani a hegyi-karabahi vitát, mely időközben, megnyugtató ellenszer hiányában, akut konfliktussá torzult. „Sokan tévednek, ha azt hiszik, hogy a Minszk-csoport önmagában képes megoldani a karabahi válságot” – állítja Azubalis. „Természetesen ajánlhat terveket, beterjeszthet bizonyos javasatokat. Amennyiben azonban a vizsgált régióban, a határ mindkét oldalán hiányzik a rendezéshez szükséges politikai akarat a hivatalban lévő döntéshozók részéről, a konfliktus biztosan nem fog megoldódni.”

News.Az

 

 

Cimkék: Androņus Ažubalis, Andronius Azubalis, EBESZ, Minszk-csoport, Hegyi-Karabah, Jereván, Sztyepankert, Baku, Vilnius
Országok: Azerbajdzsán Örményország Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat