OROSZVALOSAG.HU


RussianStudiesHu

  |  2022-01-13 12:15:45  |  
Oroszvilág Admin

RussianStudiesHu

Megjelent a legújabb száma

 A szakma tekintélyes hazai és külföldi képviselői által fémjelzett szerkesztőbizottság és a szerkesztőség által működtetett, főként a történeti ruszisztikai tematika mentén felépülő kiadvány nemcsak neves történészek, de tehetséges doktoranduszok írásait is tartalmazza.

A RussianStudiesHu 2021/2-es száma a „Rusz historiográfiái” című tematikus kötetet tartalmazza, amelyet a főszerkesztő Szvák Gyula mellett Font Márta professzor, a PTE egyetemi tanára szerkesztett. A folyóiratban amerikai, német, francia, lengyel, orosz, ukrán és magyar szerzők számolnak be a Rusz 862-1462 közötti történetéről országukban folytatott kutatásokról.

Az „Opuscula Prima” rovatban helyett kapott a tavalyi „Év Oroszdolgozata” verseny egyik első helyezettjének, Gál Csabának  „A szoknyás bombázó ezred” AA vörös hadsereg légierejének női ezrede a második világháború idején. Az 588. Éjszakai könnyűbombázó ezred története” című tanulmánya is.

A „Vendégrovatban” Tóth Zsolt és Novotni Adrienn statisztikai módszerekkel készült és új eredményeket hozó kutatása olvasható az 1946. márciusi bécsi születésszámok megnövekedéséről, amelyet nem annyira a szovjet katonák erőszakoskodásával, mint inkább a háború befejezése utáni „házasodási lázzal” hoznak összefüggésbe.

Cimkék:
Országok:
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat