OROSZVALOSAG.HU


Új orosz bázis Kirgizisztánban?

  |  2018-06-06 19:31:36  |  
Vigóczki Máté

Új orosz bázis Kirgizisztánban?

Ütközőzóna

Új orosz bázis Kirgizisztánban?

 

Öt évvel az első elképzelések után Oroszország nekilát a második katonai bázisa létesítésének

Kirgizisztánban. A lépéssel több célja is van Moszkvának: az Afganisztán és részben Nyugat-Kína felől érkező instabilitás, terrorista fenyegetés visszaszorítása, Peking ellensúlyozása Kirgizisztánban és egyértelmű üzenet küldése a közép-ázsiai államoknak, hogy a Kreml még mindig fontos szereplő a térségben.

Jelenleg három orosz katonai létesítmény található a volt közép-ázsiai szovjet tagköztársaságokban: egy radarállomás Kazahsztánban, valamint egy-egy katonai bázis Tádzsikisztánban és Kirgizisztánban.

Biskekkel már évek óta egyeztet Moszkva, de a megerősítet orosz katonai jelenlétre Kirgizisztánnak is szüksége van. Főleg a szélsőséges iszlamizmus és a délen élő üzbég kisebbség és jelent kiemelt instabilitási tényezőt.

Kínával kapcsolatban a bázis azonban ketős szerepet is betölt. Egyrészt jelzi Peking felé, hogy agazdasági befolyása nem növekedhet tovább, másrészt az együtműködés is lehetséges lesz a terrorizmus elleni harcban, mely Kínát saját területén, a szomszédos Hszincsiang-Ujgur régióban érinti.

Fontos megjegyezni, hogy az Egyesült Államok kiszorításának is tekinthető ez a lépés. 2014-ig ugyanis volt amerikai bázis Kirgizisztánban, azonban azt Biskek kérésére zárták be. A múlt hónapban pedig bejárta az orosz sajtót a hír, miszerint orosz diplomaták a Sanghaji Együtműködési Szervezet-beli partnereikkel az afganisztáni helyzet USA nélküli megoldásának lehetőségét vitaták meg.

Olyan részletek, mint, hogy pontosan milyen és mekkora erők fognak it állomásozni, egyelőre még tisztázatlanok.

 

 

 

htps://jamestown.org/program/moscow-set-to-establish-second-military-base-in-kyrgyzstan/

Cimkék: Kirgizisztán, katonai bázis, Moszkva, Peking, Kína
Országok: Kazahsztán Kirgizisztán Tadzsikisztán Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat