OROSZVALOSAG.HU


Mit gondolnak a grúzok és oroszok egymásról?

  |  2016-06-16 20:40:30  |  
Oroszvilag.hu

Mit gondolnak a grúzok és oroszok egymásról?

Hol van már 2008?

 Mit gondolnak a grúzok és oroszok egymásról?

Az orosz Levada és a grúz GORBI közvéleménykutató intézet közös felmérést végzett Oroszországban és Grúziában az orosz-grúz viszonyrendszerről. A felmérésre 2015 november – 2016 január között került sor.

A felmérésből kiderül, hogy a grúzok jobban érdeklődnek Oroszország iránt, mint fordítva. Az oroszországiak mindössze 6 %-a véli úgy, hogy sokat tud Grúziáról, fordítva ez 30 %. Az oroszországiak 63 %-át alig vagy egyáltalán nem érdekli Grúzia, a grúzok esetében ez az arány 24 %. Oroszországban különösen a fiatalok (24 év alattiak) közömbösek a déli szomszéd iránt.

Az oroszországiak nem nagyon tudják eldönteni, kulturális-civilizációs értelemben hova lehet sorolni Grúziát. 8 % szerint Grúzia európai kultúrájú ország, 24 % szerint keleti, 26 % szerint „kelet-európai”. A grúzok legtöbbje (42 %) szerint Oroszország egy sajátos civilizáció, 19 % szerint európai kultúra, 15 % szerint kelet-európai.

Az oroszországiak és a grúzok jól viszonyulnak egymás országához (oroszok 58 %, grúzok 67 %). Nemcsak az országhoz, de az emberekhez is jól viszonyulnak (oroszok a grúzokhoz: 71 % szimpátiamutató; grúzok az oroszokhoz: 91 %).

Az oroszországiak 53 %-a sajnálja a Szovjetunió széthullását, Grúziában ez az arány 41 % (nem sajnálja 31 illetve 46 %).

 

A jó viszony ellenére a grúzok számára vonzóbb az EU-val való együttműködés (35 %), mint az eurázsiai alternatíva (17 %). A legtöbben azonban úgy gondolják, hogy mindkét blokkal jó kapcsolatokat kell kialakítani (41 %). Ugyanezt vélik Oroszországban is (54 %), de ott népszerűbb az eurázsiai együttműködés elképzelése, mint az európai (27 vs. 10 %). 

Cimkék: Grúzia, Oroszország, oroszországiak, grúzok,
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat