OROSZVALOSAG.HU


Reformok a monopóliumokért és oligarchákért

  |  2015-01-15 11:16:31  |  
Oroszvilag.hu

Reformok a monopóliumokért és oligarchákért

Ellehetetlenítik a középosztályt, támogatják a monopóliumokat

 Reformok a monopóliumokért és oligarchákért

Vlagyimir Milov orosz ellenzéki politikus szerint csalódást keltők az ukrán Jacenyuk-kormányzat reformtervei, melyek tovább erősítik Ukrajna oligarchisztikus jellegét.

Az adóreform jelentős terheket rak az ukrajnai kis- és közepes vállalkozásokra. Az adók száma ugyan csökken, de az adóterhek nőnek majd Ukrajnában (különösen fájó lesz az ingatlanadó). Az adónövelés az IMF követelésére valósul meg Ukrajnában. Az IMF-et a pénzügyi stabilitás érdekli, viszont a növekvő adóterhek megfojtják a gazdasági növekedést.

Milov szerint a kis- és közepesvállalkozások számára éppen hogy adót kellene csökkenteni, esetleg el is törölni az adóterheket. Fejlődjenek, hozzanak csak létre új munkahelyeket a kis- és közepes vállalkozások, amikor a nagyvállalkozások egy része összeroppant, versenyképtelenné vált.

Másik oldalról a kormányzat részéről szándék látható a nagy monopóliumok megerősítésére, a kisebb konkurencia kiszorítására a piacról. Ez látható a gáziparban, a légiközlekedés terén. Ukrajna Európa ötödik legnagyobb gáztartalékával rendelkezik még a Krím nélkül is, nagyobbal, mint Nagy-Britannia vagy Hollandia, ezek az országok viszont hatékonyabb kitermelést folytatnak. Az ukrajnai gázlelőhelyek elszórtak, az lenne a logikus lépés, ha kisebb cégekre bíznák ezek kitermelését. Ehelyett a Jacenyuk-kormány adókkal sújtja őket és kiszorítja őket a piacról, a Naftogaz monopolhelyzetét erősítve (az ukrajnai gázipar most is monopolisztikusabb jellegű, mint akár az orosz. Oroszországban a földgáz 20 %-át kis cégek termelik ki).

 

 

 

(Vlagyimir Milov: Ukraina: vszjo poslo nye tak, livejournal.com) 

 

Cimkék: Ukrajna, Vlagyimir Milov, kis- és közepes vállalkozások, Jacenyuk-kormány, monopóliumok, oligarchák
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat