OROSZVALOSAG.HU


Bezárnak az üzbég magánklinikák

  |  2010-05-12 11:44:54  |  
Gyóni Gábor

Bezárnak az üzbég magánklinikák

Céltudatosan likvidálják a magánintézményeket? 

 Bezárnak az üzbég magánklinikák

Üzbegisztánban betiltották fizikai személyek számára az orvosi praktizálást, ami a magánegészségügy likvidálását jelenti a közép-ázsiai országban.

Jelena Boriszova, az üzbég Szenátus (felsőház) elnökének elmondása szerint 2009-ben számos szabálysértést tártak fel az üzbegisztáni magánrendelőkben, ahol olyanok is dolgoztak, akiknek nem is volt engedélyük. Boriszova szerint „a magánorvosok többsége nem tartotta be az alapvető higiéniás szabályokat az egészségügyi eszközök sterilizálására, és a felhasznált anyagok megsemmisítésére vonatkozóan. Néhányan nem vezették a szükséges dokumentációt.”

Az indoklás átlátszónak tűnik, hiszen 2007-2008 folyamán éppen egy üzbég állami kórházban fertőztek meg HIV-vírussal 147 gyereket a higiéniás szabályok be nem tartása miatt.

Üzbegisztánban – szabálysértésekre hivatkozva - nemrég tiltották be a magánjegyzők működését, épp ezért valószínűbbnek tűnik az az értelmezés, amely szerint Taskent céltudatos politikát folytat az államtól független intézmények ellen, a totális állami kontroll megvalósítása érdekében.

 

(ferghana.ru)

 

Cimkék:
Országok: Üzbegisztán
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat