OROSZVALOSAG.HU


Nazarbajev hivatalosan is "nemzetvezető" lesz

  |  2010-05-12 11:06:00  |  
Gyóni Gábor

Nazarbajev hivatalosan is "nemzetvezető" lesz

Személyi kultusz

 Nazarbajev hivatalosan is "nemzetvezető" lesz

 

A kazah parlament alsóháza plenáris ülésén elfogadta azt az alkotmánymódosítási javaslatot, amely a peresztrojka óta a köztársaság élén álló Nurszultan Nazarbajev kazah elnököt felruházza hivatalosan a „nemzetvezető” titulussal.

A törvény szerint Kazahsztán „első elnöke, a nemzet vezetője”, nem vonható semmilyen büntetőjogi vagy adminisztratív felelősségre az elnöksége alatt elkövetett tettei nyomán. Nazarbajev és családtagjai vagyona a törvény szerint érinthetetlenséget élveznek.

Az alkotmánymódosítás szerint Nazarbajevnek az elnöki posztról való esetleges távozása után is joga lesz arra, hogy hatást gyakoroljon az ország politikájára, és tervbe vették egy Nazarbajev-múzeum és Nazarbajev-szobor létesítését Asztanában.

A végleges döntést a nemzetvezetői titlusról várhatóan június végén hozzák meg, Nazarbeajev 70. születésnapja előtt (július 6.).

Korábban a kazah alkotmányt úgy módosították, hogy Nurszultan Nazarbajevra nem vonatkozik az elnöki tevékenységet két ciklusban szabályozó passzus, 2009 őszén pedig egy történészprofesszor azzal a javaslattal állt elő, hogy Nazarbajev szüntesse be a választások rendszerét, és legyen elnök, ameddig csak akar. 

 

https://www.eurazsia.hu/2010/05/12/nazarbajev-hivatalosan-is-nemzetvezeto-lesz/

Cimkék:
Országok: Kazahsztán
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat