OROSZVALOSAG.HU


Migrációs Minisztérium Tadzsikisztánban 

  |  2010-05-04 10:52:28  |  
Kozma Tamás

Migrációs Minisztérium Tadzsikisztánban 

A nemzeti stratégia része Tadzsikisztánban a vendégmunkások helyzete

 Migrációs Minisztérium Tadzsikisztánban 

 

Évente több mint félmillió ember indul útnak Tadzsikisztánból, hogy más országban keressen munkát és megélhetést. A számtalan kérdést felvető külföldi munkavállalás azonban nem egyszerű - szakszerű koordinációt és információszolgáltatást igényel. Éppen ezért is helyezte kilátásba a tadzsik Belügyminisztérium Migrációs Hivatala az önálló Migrációs Munkaügyi Minisztérium létrehozását, amely a tadzsik állampolgárok külföldi munkavállalásával kapcsolatos problémákat koordinálná.

Emomali Rahmon elnök korábban nyilatkozott már egy hasonló kormányzati hatáskörbe tartozó intézmény felállításának igényéről, melyre a migráns munkavállalók nagy száma és rossz szociális helyzete, illetve jogaik garantálása miatt is kifejezetten nagy szükség lenne. A külföldre távozó vendégmunkások helyzetével korábban a tadzsik Munkaügyi Minisztérium, majd egy 2006-ban kiadott elnöki rendelet után a Belügyminisztérium foglalkozott.

Az értekezleten szót ejtettek egy másik fontos momentumról is: a tervek szerint 2010. május 4-én kerül bemutatásra a Belügyminisztérium Migrációs Hivatalának nemzeti stratégiája a külföldi munkavállalásról.

Tadizsikisztánból az 1992-1997 között lezajlott polgárháború elején kezdődött meg a munkakeresők tömeges külföldre áramlása az ellehetetlenült szociális helyzet miatt. Nem hivatalos adatok szerint akár az egymillió főt is elérheti a külföldön dolgozó tadzsikok száma. A kivándorlók legfőbb célpontja Oroszország, ahol azonban számos problémával, regisztrációs és adminisztrációs nehézséggel találkoznak a tadzsik munkavállalók, nem beszélve a szélsőségesek idegengyűlöletéről, ezen csoportok ugyanis gyakran követnek el erőszakos cselekedetek közép-ázsiai vendégmunkások ellen. Ezért is fontos lenne, hogy a külföldre indulók megfelelő tájékoztatást kapjanak az Oroszországban vagy más államokban történő munkavállalásról, hiszen sokszor a tájékozatlanság vezet a problémákhoz. A Migrációs Munkaügyi Minisztérium felállítása és a migráns munkavállalásról szóló nemzeti stratégia fontos lépést jelenthet a vendégmunkások helyzetének javításában.

 

(ferghana.ru)                                                                                                   

 

 

Cimkék:
Országok: Tadzsikisztán
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat