OROSZVALOSAG.HU


A gazeta.ru a magyar választásokról

  |  2014-04-07 10:56:53  |  
Oroszvilag.hu

A gazeta.ru a magyar választásokról

A Jobbik eredményét emelik ki. Folytatódhatnak az intenzív magyar-orosz kapcsolatok

A gazeta.ru a magyar választásokról

 

A gazeta.ru orosz internetes lap viszonylag terjedelmes írásban számolt be az április 6-án rendezett magyar országgyűlési választásokról.

Az orosz lap cikke elsősorban az „ultranacionalista” Jobbik előretörését emeli ki.

A győzelmet a konzervatív Fidesz-kereszténydemokrata szövetség szerezte meg, így a következő kormányt is Orbán Viktor alakíthatja meg Magyarországon. A gazeta.ru jellemzése szerint „Az egyik legöregebb magyar politikus, Orbán Viktor az Európai Unió opponense és fellép a külföldi tőke túlzott jelenléte ellen a magyar gazdaságban.”

Orbán és pártja győzelme azt is jelenti, elmélyülhet Magyarország és Oroszország között a gazdasági együttműködés, „mely jelentősen javult Orbán miniszterelnöksége alatt.” Itt említést tesz a paksi szerződésről.

A magyar kormány feje nem titkolja Oroszország elnökéhez, Vlagyimir Putyinhoz fűződő szimpátiáját. A magyar sajtó is leginkább Putyinnal hasonlítja össze Orbánt. Az ukrajnai válság idején Orbán tartózkodott az orosz vezetés kritikájától, csak annyit mondott március elején, hogy Magyarország nem részese az ukrajnai konfliktusnak.” – írja a gazeta.ru.

A Jobbik, „melynek vezetői antiszemita megnyilvánulásaikról ismertek”, 23 mandátumot szerezhet az új törvényhozásban. A 20 %-os Jobbik csak alig maradt le a „szocialista koalíciótól”, mely a voksok 26 %-át gyűjtötte be.

Elemzők szerint a Jobbik sikere beilleszthető az általános európai tendenciákba, hiszen az egész kontinensen megerősödőben vannak a bevándorlóellenes, az EU-t bíráló szélsőjobboldali pártok. A gazeta.ru emlékeztet, Franciaországban is előretörtek a szélsőjobboldaliak a legutóbbi választásokon.

 

(Nacionaliszti Jobbika ukrepili uszpeh, gazeta.ru, 2014. 04. 07.)

Cimkék: gazeta.ru, Orbán Viktor, Magyarország, Jobbik, választások
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat