OROSZVALOSAG.HU


Exit poll: 93 % Oroszország mellett

  |  2014-03-16 14:16:47  |  
Gyóni Gábor

Exit poll: 93 % Oroszország mellett

Népszavazás a Krímben, zavargások Donyeckben, Harkovban

 Exit poll: 93 % Oroszország mellett

Nagy arányú részvétel mellett helyi idő szerint reggel 8 órakor kezdetét vette a népszavazás a Krímben (ide értve Szevasztopolt is), melyen a polgárok arról dönthetnek, a félsziget csatlakozzon-e Oroszországhoz, vagy maradjon Ukrajna autonóm területe? 14 órára a szavazásra jogosultak 54 %-a jelent meg az urnák előtt. 16 órára a részvételi arány 64 %. Ez 17 órára 70 %-ra nőtt. A szavazókörök zárásakor a jogosultak 75,9 %-a jelent meg a választáson a Krími Autonóm Köztársaságban, 85 % Szevasztopolban. A referendum tehát érvényes lesz.

Exit poll eredmények alapján a választók 93 %-a arra szavazott, hogy a Krím csatlakozzon Oroszországhoz. 

Ukrán sajtóhírek szerint – krímiek facebook bejegyzéseire alapozva – visszaélésekkel zajlott a krími népszavazás. A népszavazáson állítólag oroszországi állampolgárok is részt vesznek. Külföldi megfigyelők szerint a népszavazás rendben és törvényesen zajlott. 

A krími tatárok a jelek szerint bojkottálták a népszavazást. Az egyik bahcsiszaraji szavazókörzetben kora délutánig mindössze két ember voksolt. Akszjonov krími miniszterelnök szerint a krími tatárok 40 %-a vehetett részt a választásokon.

Donyeckben oroszbarát tüntetés zajlott, melynek résztvevői szolidaritásukat fejezik ki a krími népszavazással. A tüntetők azt szeretnék, ha Donyeckben is népszavazás lenne és a terület Oroszországhoz csatlakozhatna. A tüntetők ostrom alá vették a megyei adminisztráció épületét, a titkosszolgálatok épületét és elfoglalták az ügyészséget. 

Harkovban szintén oroszbarát tüntetők ostromolták a megyei adminisztrációt. Az oroszbarát tüntetők szétverték az ukrán nacionalista Jobboldali Szektor szervezet irodáját. 

Luganszkban helyi lakosok megállítottak egy, az orosz határ felé tartó ukrán katonai vonatot.

Odesszában menetet tartottak oroszbarát tüntetők, mintegy 13 ezer ember. 

Feodosziában orosz katonák aknákat telepítettek az ottani ukrán laktanya körül.

Az ukrán titkosszolgálatok közlése szerint Zaporozsje megyében fegyvereseket kaptak el, akik arra készültek, hogy destabilizálják a helyzetet. Dnyepropetrovszkban orosz útlevéllel rendelkező fegyvereseket fogtak el. 

Az Európai Unió nem ismeri el a krími népszavazást - olvasható Jose Manuel Barroso és Herman von Rompuy közös közleményében. A politikusok felszólítják Oroszországot, hogy vonja ki csapatait Ukrajnából. 

Daniel Pfeiffer, Obama elnök tanácsadója az NBC tévében azt mondta, az új ukrán hatalom támogatása "mindenféle eszközzel" az Obama-adminisztráció egyik legfontosabb prioritása. Ha Oroszország nem gondolja át krími politikáját, olyan szankciókat alkalmaznak vele szemben, melyek súlyos gazdasági problémákat okoznak majd a számára.

Az Egyesült Államok nem ismeri el és törvénytelennek tartja a krími népszavazást. 

 

 

(gazeta.ru, Echo Moszkvi, segodnya.ua, korrespondent.net, Zerkalo Nyegyelji)

Cimkék: krími népszavazás, Donyeck, Oroszország, Harkov, Ukrajna
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat