OROSZVALOSAG.HU


Ukrajna további elnyomorodása várható

  |  2014-03-12 15:15:40  |  
Oroszvilag.hu

Ukrajna további elnyomorodása várható

Adósság, pénzhiány, megszorítások, bezáruló külpiacok

 Ukrajna további elnyomorodása várható

Ukrajnának rövidtávon 40 milliárd dollárra lenne szüksége, hogy megoldja legégetőbb gazdasági nehézségeit. Ez az összeg arra lenne elég, hogy Kijev teljesíteni tudja a külföldi hitelezőkkel szemben fennálló és befelé irányuló kötelezettségeit, továbbá, hogy mérsékelni tudja az Oroszországgal megszakadó gazdasági kapcsolatok miatt várható veszteséget (Ukrajna évi 18 milliárd dollár értékben exportál árukat Oroszországba, ami több, mint az összes beígért nyugati segély). A kilátásba helyezett megszorító intézkedések is érzékenyen fogják érinteni az ukrajnai lakosságot.

Ehhez képest a Világbank 2014-re csak 3,7 milliárd dollárt ígért Ukrajnának, „a reformok támogatására”. Az EU 1,6 milliárd eurót adna, de szintén reformokhoz köti a pénz átutalását.

Brüsszel segítséget ígért Ukrajnának a gázszámla kifizetésére, ami Oroszországnak jó hír. A támogatás azonnal a Gazpromnál landol és lényegében Oroszország számára jelent pénzsegélyt.

Ukrajnának az év végéig 10 milliárd dollárt kell költenie államadóssága törlesztésére. Jelentős adóssága van az állami Naftogaz és Ukravtodor vállalatoknak is. Ukrajna valutatartaléka 15,5 milliárd dollár.

További problémát jelent, hogy Ukrajna éves importja mintegy 16 milliárd dollárral haladja meg az exportot, a külkereskedelmi mérleghiányt a nadrágszíjak összehúzása mellett a hrivna gyengítésével lehetne enyhíteni.

 

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

Cimkék: Ukrajna
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat