OROSZVALOSAG.HU


Moldova szembefordul a szovjet múlttal

  |  2013-06-07 13:51:49  |  
Oroszvilag.hu

Moldova szembefordul a szovjet múlttal

A kisinyovi polgármester betiltja a Győzelem ünneplését

 Moldova szembefordul a szovjet múlttal

A moldáv parlament nem kíván tárgyalni a második világháborús szovjet győzelem 70. évfordulójának megünnepléséről a FÁK többi államával, ugyanakkor a köztársaságban nyomozást folytatnak az ez évi, május 9. alkalmából rendezett ünnepségek kapcsán. A moldáv hatóságok azzal vádolják a köztársaságban tevékenykedő Orosz Ifjúsági Ligát, amely május 9-én egy óriási György-szalaggal emlékezett meg a győzelemről, hogy olyan szimbólumot propagál, amely fenyegetést jelent.

Május 9-én mintegy 100 ezer ünneplő jelent meg Kisinyov főterén, miután a város polgármestere, a liberális Dorin Chirtoacă kijelentette, soha többé nem engedi meg, hogy Kisinyovban a második világháborús győzelmet ünnepeljék. Chirtoacă szerint nem fordulhat elő többé, hogy „könnyes szemmel” ünnepeljék „az oroszok által megszállt Kisinyovban” a Győzelem évfordulóját (Dorin Chirtoacă nagyapja egyébként a Hitlerrel szövetséges román hadseregben harcolt a második világháború idején).

A kisinyovi ünnepség legnagyobb attrakciója egy 365 méter hosszú György-szalag volt, melyet veteránok és iskolások tartottak. Az akcióban részt vevő személyek és az Orosz Ifjúsági Liga vezetői ellen ügyészségi eljárást kezdeményeztek.

A május 9-i ünnepséget egyébként román érzelmű nacionalisták zavarták meg, akik azt skandálták: „Orosz megszállók, haza!”

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

Cimkék: Kisinyov, György-szalag. Dorin Chirtoaca
Országok: Moldova
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat