OROSZVALOSAG.HU


Iszlam Karimov Moszkvában 

  |  2013-04-16 14:26:41  |  
Oroszvilag.hu

Iszlam Karimov Moszkvában 

Taskent megint szorosabban támaszkodna Moszkvára?

 Iszlam Karimov Moszkvában 

 

Április 15-én Moszkvában tett hivatalos látogatást Iszlam Karimov üzbég elnök.

Vlagyimir Putyin kifejezte elégedettségét, amiért Üzbegisztán legfontosabb kereskedelmi partnere továbbra is Oroszország, és Oroszország számára is egyre fontosabb szerepet tölt be Üzbegisztán. 2013 első negyedévében a két ország közötti kereskedelmi forgalom 20 százalékkal nőtt – emlékeztetett Putyin. Az orosz elnök kiemelte, hogy sok orosz cég tevékenykedik Üzbegisztánban, és üzbég vállalatok is vannak Oroszországban. Szorosabbá válik tehát a gazdasági kooperáció.

Putyin megjegyezte, a tervek szerint Taskent május 31-én, a FÁK államok minszki csúcstalálkozóján csatlakozik hivatalosan is a FÁK szabadkereskedelmi övezethez.

Iszlam Karimov elmondta, moszkvai látogatását a világban, s különösen a régióban zajló események diktálták. Különösen fontos, hogy 2014-ben megtörténik a koalíciós erők kivonása Afganisztánból, ami a „helyzetet megjósolhatatlanná teszi”.

Karimov szerint különösen aggasztó a szélsőségesség és a terrorizmus „lopakodó expanziója”, amely még egy nyílt háborúnál is veszedelmesebb lehet. Az üzbég elnök szerint „óriási veszély” fenyegeti a régiót, s ezért szükséges a folytonos konzultáció.

Karimov szerint aggodalomra ad okot a helyzet „bizonyos szomszédok” ügyeit is látva.

Az üzbég államfő kiemelte, rendkívüli fontosságú, hogy milyen a személyes kapcsolat Oroszország és Üzbegisztán vezetői között, amit ő büszkeségre okot adónak nevezett. Karimov egyúttal meghívta Putyint üzbegisztáni látogatásra.

 

 

(ferghana.ru, kremlin.ru)

 

Cimkék: Iszlam Karimov, Üzbegisztán, Oroszország, Putyin
Országok: Üzbegisztán Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat