OROSZVALOSAG.HU


Timofti az új moldáv elnök

  |  2012-03-17 00:23:24  |  
Kecskeméti Gábor

Timofti az új moldáv elnök

Tárgyalóasztalhoz ülne Transznyisztriával

Timofti az új moldáv elnökTimofti az új moldáv elnök

Az egyik legkisebb és legszegényebb posztszovjet állam, Moldova, három évig elnök nélkül volt kénytelen élni. De pénteken megváltozott a helyzet: a moldáv törvényhozás 60 százalékos többséggel Nicolae Timoftit választotta elnökké. A kormányzó „Európai Integrációért” párt képviselői mellett három szocialista és egy független képviselő szavazott a 63 éves politikusra. (A 101 képviselőből összesen 62 szavazott mellette.) A kommunisták, akik 2009-es leváltásuk óta igyekeztek megakadályozni egy nyugati orientáltságú elnök megválasztását, bojkottálták a szavazást.

Az új elnök eddig komoly politikai múlttal nem rendelkezik, hiszen jogászként és bíróként dolgozott. Timofti szerint csak a „nagy államok csinálnak nagy politikát”, míg Moldovának az elmúlt évek „értelmes” politikáját kell folytatnia, ami egyenlő az európai integrációval, mely „az egész moldáv népet egyesíti”. Timofti emellett kiemelte: a kis kelet-európai országnak törekednie kell a hídszerepre kelet és nyugat között.

Az új elnök szerint a Dnyeszter Menti Köztársaság problémáját békésen, politikai eszközökkel szabad csak megoldani. Viszont a szakadár területet vissza kell integrálni Moldovába. A megoldás bázisaként az 5+2 oldalú tárgyalásokat tekinti Timofti, ahol Oroszország és Ukrajna kezesként, az EBESZ, az EU és az USA megfigyelőként, míg Moldova és Transznyisztria tárgyalópartnerként venne részt. Egyidejűleg a békefenntartó feladatokat ellátó orosz csapatok azonnali kivonását követelte Transznyisztria területéről, melyeket egy nemzetközi megfigyelő kontingensnek kellene felváltania.

Mivel a Dnyeszter Menti Köztársaságban is nemrég tartottak elnökválasztásokat, ahol
a fiatal Jevgenyij Sevcsuk a Kreml jelöltjét nagyon megverte, így nem kizárt, hogy a pragmatikus politikusok új generációja véget vethet a szakadár tartomány és Moldova feszült viszonyának.

(aktuell.ru)

Cimkék: timofti, sevcsuk, dnyeszter menti, tárgyalás, transznyisztria, eu, integráció, szavazás, elnök,
Országok: Ukrajna Moldova Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat