OROSZVALOSAG.HU


A Kreml célkeresztjében a Baltikum

  |  2012-03-16 11:12:55  |  
Gyóni Gábor

A Kreml célkeresztjében a Baltikum

Nyikonov is felszólalt az emberi jogok megsértése miatt

 A Kreml célkeresztjében a Baltikum

 

Vjacseszlav Nyikonov, az Egységes Oroszország hatalmi párt parlamenti képviselője, a Russzkij mir alapítvány igazgatója a Duma plenáris ülésén a baltikumi oroszokat érintő emberi jogokkal kapcsolatos helyzetre hívta fel a figyelmet.

„Vlagyimir Putyin a Szovjetunió széthullását a 20. század nagy geopolitikai katasztrófájának nevezte, amiért Nyugaton élesen támadták. De hogyan is lehetne másként nevezni hazánk összeomlását, ami után emberek tízmilliói (sic!) jogaikban korlátozva, büntetve, másodrangú állampolgárokként vannak számontartva azon a földön, ahol születtek, ahol éltek, amelyért a lelküket adták, ahová nem gonoszságot hoztak magukkal, amiért a rezsim a felelős, hanem magas kultúrát.”

Nyikonov szerint, bár Lettországban az oroszok formálisan vereséget szenvedtek azon a népszavazáson, ahol az orosz nyelv hivatalos státuszáról lehetett dönteni, többek között azért, mert jelentős részüknek szavazati joga sincsen, de morálisan mégis ők győztek.

Nyikonov javaslata szerint a Duma felhívással fordul az Európai Parlamenthez, az Európai Bizottsághoz, a balti államok kormányaihoz, hogy elérjék, érjen véget a jogfosztos gyakorlata ezekben az országokban.

Lehet Oroszországot kritizálni a választások miatt – mondta Nyikonov – de azt senki nem mondhatja, hogy Oroszországban bárkit is megfosztottak volna szavazati jogától, csak azért mert valamely néphez tartozik. Ellentétes a civilizált világ törvényeivel, hogy embereket nemzetiségi alapon diszkrimináljanak, mint ahogy ez a balti államokban történik.

Nyikonov szerint „Az orosz világ – nem a múltról való elmélkedés, hanem egy álom egy nap nép jövőjéről!”

Nyikonov felszólalása is jelzi, hogy a Kreml Vlagyimir Putyin elnökké választása után – mint ahogy ezt a kampányban jelezte is a politikusa jövőben sokkal több figyelmet kíván szentelni az észtországi és lettországi jogsértések ügyének.

 

 

(Postimees)

 

 

Cimkék: Észtország, Lettország, Oroszoirszág, Baltikum, emberi jogok, Vjacseszlav Nyikonov
Országok: Észtország Lettország Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat