OROSZVALOSAG.HU


Az oroszoktól féltik Lettországot 

  |  2011-10-02 12:38:25  |  
Oroszvilag.hu

Az oroszoktól féltik Lettországot 

Etnokrata érvelés a "lett nemzetállam" megőrzéséért

 Az oroszoktól féltik Lettországot 

Valdis Zatlers volt lett elnök Reformpártja szerint az új lett kormánykoalícióba be kellene vonni a rendkívüli parlamenti választások győztesét, a főleg oroszajkúak érdekeit képviselő Egyetértés Központot (EK) is. Zatlersék hárompárti koalíciót javasolnak az Egység, a Reformpárt és az Egyetértés Központ részvételével.

Az „orosz” párt vezetője, Nil Usakov rigai polgármester kijelentette, hogy hajlandó részt venni egy széles koalícióban, sőt, még az egységpárti Valdis Dombrovskis miniszterelnökségét is hajlandók támogatni.

Az oroszok bevonásának feltételéül a Reformpárt azt szabta meg, az EK ismerje el Lettország 1940-es szovjet megszállását, a lett állam jogi folytonosságát, és tegyen hitet a „felelős gazdaságpolitika” folytatása mellett. A Reformpárt szerint viszont továbbra is hangsúlyozza, hogy legfontosabb ideológiai szövetségesének az Egységet tekinti.

Az Egység viszont nem ért egyet az EK bevonásával a koalícióba „ideológiai és etnikai okok miatt” – jelentette ki a pártszövetség vezetője, Solvita Aboltina. A politikus szerint „A nemzetállam eszmeiségét nem lehet kockára tenni”, márpedig az EK Lettország múltjára és jövőjére vonatkozó elképzelései az ország európai fejlődését kérdőjelezik meg. Aboltina szerint Lettország az északi államokat tekinti mintának, „és semmiféle keleti fordulat nem képzelhető el jelen helyzetben. Ezt nem kockáztathatjuk meg.” A politikus szerint a „lett nemzetállamot” veszélyeztetné az EK hatalomra jutása, a lett nacionalistákkal (VL-TB/DNNL) való szövetség viszont a jogállamiságot erősítené.

Ezért jelen helyzetben inkább valószínű egy jobboldali – centrista – nacionalista összefogás, mint az „orosz párt” bevonása a lett kormányba.

 

 

(telegraf.lv) 

Cimkék: Lettország, oroszok, Nil Usakov, Solvita Aboltina, Valdis Zatlers
Országok: Lettország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat