OROSZVALOSAG.HU


Gagauzia az orosz nyelv mellett

  |  2011-08-03 13:29:26  |  
Oroszvilag.hu

Gagauzia az orosz nyelv mellett

Komrat nem hajlandó románul érintkezni Kisinyovval

 Gagauzia az orosz nyelv mellett

A Moldovában található Gagauz Autonómia olvasás nélkül visszaküldi Kisinyovnak azokat hivatalos dokumentumokat, amelyek orosz fordítás nélkül érkeznek Komratba.

A nyelvvita a román nyelv kapcsán kezdődött a Gagauz Autonómia és Kisinyov között. Moldova államnyelve ugyanis az alkotmány szerint a moldáv, a moldovai iskolákban azonban nem tanítanak moldáv nyelvet, csak románt (a román álláspont szerint moldáv nyelv nem létezik). Gagauziában hivatalos nyelvnek számít a gagauz, a moldáv és az orosz, a gagauziai iskolák többségében orosz nyelven folyik az oktatás, és a tankönyveket is Moszkvából kapják. A mostani vita azzal indult, hogy mintegy száz gagauziai végzős egyetemistát megbuktattak, mert nem kellően ismerik az államnyelvet. Gagauzia erre válaszul saját diplomákat adott ki a hallgatóknak, amit viszont a moldáv oktatási minisztérium nem ismer el.

Kisinyov és Komrat között eddig nem volt nyílt vita a nyelvhasználat kapcsán, most viszont a gagauzok lényegében elutasították azt, hogy románul beszéljenek a románbarát kisinyovi vezetéssel. A gagauzok a moldáv alkotmánybírósághoz fordultak azzal a felvetéssel: hogyan lehetséges, hogy Moldova államnyelve a moldáv, az iskolákban mégis a román nyelvet és Románia történelmét tanítják?

 

(ng.ru) 

Cimkék: Gagauzia, Komrat, orosz nyelv, gagauzok
Országok: Moldova
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat