OROSZVALOSAG.HU


Növekvő fizetések Ukrajnában 

  |  2011-04-28 10:52:03  |  
Oroszvilag.hu

Növekvő fizetések Ukrajnában 

Úgy tűnik, végre beindult az ukrán gazdaság 

 Növekvő fizetések Ukrajnában 

Márciusban jelentősen, 8,3 % (193 hrivnyával, 1 hrivnya kb. 23 forint) nőttek a fizetések Ukrajnában februárhoz képest, minek által ma egy átlagos ukrán munkavállaló 2 531 hrivnyát vihet haza a hó végén.

A fizetések azért emelkednek, mert az export jelentős növekedése észlelhető, különösen a kohászati termékek esetében. A kohászati ágazatban 20 % fölötti volt a fizetések növekedése márciusban.

Másrészt a kormányzat politikája is hozzájárult a fizetések növekedéséhez, hozzáadott érték-adót csak azoknak a cégeknek írják jóvá, ahol az átlagos fizetés meghaladja a 2 400 hrivnyát.

Ukrán közgazdászok szerint a gazdasági növekedés miatt ebben az évben a fizetések további emelkedése várható Ukrajnában, elérve akár az átlagos 3 000 hrivnyát is.

A fizetések növekedése mindenestre egyenetlenül oszlik el: jobban növekszik az iparban és kereskedelemben tevékenykedőknél, s kisebb a költségvetési intézményekben dolgozóknál.

A növekvő fizetések azonban főként élelmiszerekre mennek el: egy év alatt Ukrajnában kétszeresére emelkedett a hajdina és a káposzta ára, a kolbászfélék 50 %-al, a tej mintegy 30 %-al drágult, igaz, a tojás és a sajt ára jelentősen (20 – 30 %-al) esett.

 

(segodnya.ua)

Cimkék: Ukrajna, gazdaság, fizetések
Országok: Ukrajna
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat