OROSZVALOSAG.HU


Dél-Szudán nem Hegyi-Karabah 

  |  2011-01-23 23:50:16  |  
Mezei Bálint

Dél-Szudán nem Hegyi-Karabah 

"Az azeri hadsereg előbb vagy utóbb felszabadítja a területet" 

Dél-Szudán nem Hegyi-Karabah Dél-Szudán nem Hegyi-Karabah  

A szudáni referendum nem értelmezhető precedensként – állítja egy magas rangú azeri hivatalnok

A minden bizonnyal Dél-Szudán elszakadását eredményező népszavazás mint előzmény nem vonatkoztatható Hegyi-Karabah helyzetére – állítja Ali Hasanov, az azeri elnöki adminisztráció politikai és sajtóreferense. Az Alijev államfő közvetlen munkatársának tekinthető Hasanov az Örményországban egyre népszerűbb fejtegetésekre reagált, melyek szerint az afrikai esemény a nemzetközi közösségen belül előmozdíthatja Karabah függetlenségének elismerését. Maga Edvárd Nalbandijan örmény külügyminiszter szintén üdvözölte a szudáni eseményeket és hasonló változást kívánt Sztyepankert számára is.

Hasanov az azerbajdzsáni Trend hírügynökségnek nyilatkozva kizárta a dél-szudáni minta terjedését. „Azt a döntést Szudán területén belül hozták szudáni állampolgárok. Hegyi-Karabah viszont Bakuhoz tartozik, államunk elválaszthatatlan része. A háború következtében Hegyi-Karabah lakosságának többségét elűzték szülőföldjükről, csak az örmények maradtak a régióban. Emiatt Karabah jövőjét nem lehet egy, a helyiek által kiírt népszavazásra bízni.”

Hasanov érvelése több hasonlóságot is tartalmaz Szaakasvili grúz elnök Abházia és Dél-Oszétia hovatartozását firtató nyilatkozataival. „Putyin legnagyobb ellenfele” is az őslakosság kitelepítésével, jobban mondva elkergetésével vádolja Moszkvát. Pontos statisztikák híján szinte lehetetlen igazságot tenni, ahogy a Szovjetunió összeomlását megelőző évek teljes népességét sem tudnánk reprodukálni. Az elnöki tanácsadók szűk köréhez tartozó politikus mégis ragaszkodik a húsz évvel ezelőtti állapotokhoz való visszatéréshez: „Csak akkor írható ki egy, Karabah helyzetéről szóló referendum, ha a korábbi lakosság hiánytalanul hazatérhetett otthonába. Csakis akkor kérhető ki a helyiek véleménye, és kizárólag a valódi többség döntése értelmében mondhatnak ítéletet a terület sorsa felett.” 

Az állami AzerTAj hírügynökségnek adott interjújában Hasanov kitért Szarkiszjan államfő ciprusi kijelentéseire is. Visszautasítva a vádakat egyenesen Jerevánt gyanúsította meg a tárgyalások lefékezésével, mondván, hogy a növekvő azeri hadi potenciál riasztotta el az örmény felet a közeledési folyamat támogatásától. „Azerbajdzsán egyre nagyobb ütemben fejleszti védelmi képességeit, és önálló hadiipar kiépítésén fáradozik” – közölte az idézett tisztviselő. „A konfliktus megoldását nehezítő körülmények, ahogy a két oldal elvei illetve állásfoglalásai egyaránt ismertek. Ugyanakkor az egyeztetéseket ismét Örményország destruktív magatartása törte meg. Jereván minden erejével azon van, hogy kivonja magát a megbékélési eljárás alól. (…) 2011-től évi 3 milliárd dollárt különítünk el hadi kiadásokra. Ebből is látszik, hogy Azerbajdzsán sosem fogja elismerni a megszállás tényét. Mindegy, hogy Örményország meddig bonyolítja a rendezést, az azeri erők előbb vagy utóbb úgyis felszabadítják Hegyi-Karabahot.”  

(News.Az, AzerTAj, Trend.az)  

Cimkék: Alijev, Szarkiszjan, Ali Hasanov, Hegyi-Karabah, Baku, Jereván, Szaakasvili, Dél-Oszétia, Abházia
Országok: Grúzia Azerbajdzsán Örményország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat