OROSZVALOSAG.HU


Tallinn - Bécs vasúti korridor? 

  |  2011-01-19 13:19:10  |  
Kecskeméti Gábor

Tallinn - Bécs vasúti korridor? 

Magyarország kimaradna az észak-déli közlekedési folyosóból 

 Tallinn - Bécs vasúti korridor? 

Észtország egyfajta logisztikai „fordítókorongként” kívánja a jövőben pozícionálni magát. A terv nem is rendelkezik rossz kilátásokkal – figyelembe véve Észtország kedvező geográfiai helyzetét.

A gazdasági világválság az olyan nyitott gazdasággal rendelkező, jórészt a beáramló, külföldi működőtőkéből élő kisállamokat, mint Észtország, gazdasági koncepciójuk átgondolására késztette. Miután az országban végrehajtottak egy IT (információs technológia) forradalmat és versenyképes áraik miatt kedvelt célpontjává váltak az ú.n. outsourcing (kiszervezési) vállalatoknak, most a logisztika irányába tekintenek. S nem csak tervezgetnek, az apró balti államban konkrét lépések is történtek: az elmúlt években tetemes összeget pumpáltak a tallinni kikötő fejlesztésébe. Észtország számára ugyanis óriási előny, hogy az Oroszországból érkező áruforgalom itt halad át, másrészt fontos híd szerepet tölt be a Finnországba irányuló teherforgalomnál.

A legújabb terv a Tallinnból Bécsig tartó közvetlen vasúti összeköttetés kiépítése, a meglévő vágányhálózat felújításával. Mivel a balti államokban az állami vagyon privatizálásakor hibák sorát követték el, a baltikumi vasúthálózat – többek között emiatt – igen rossz műszaki állapotban van. Az észtek jelenleg tőkeerős német osztrák, svéd cégek jelentkezését várják a beruházáshoz.

 

(wirtschaftsblatt.at)

Cimkék: észt vasutak, észak-dél közlekedési folyosó, Észtország
Országok: Észtország Lettország Litvánia
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat