OROSZVALOSAG.HU


Az Elnök ellen az Elnökért 

  |  2011-01-12 14:14:18  |  
Gyóni Gábor

Az Elnök ellen az Elnökért 

Nazarbajevre ráerőszakolják az elnökséget? 

 Az Elnök ellen az Elnökért 

Kazahsztánban a parlament javaslata alapján népszavazást írnának ki arról, hogy a jelenlegi elnök, a köztársaságot a szovjet időktől vezető Nurszultan Nazarbajev 2020-ig vezesse az országot.

Az ügy érdekessége, hogy maga az elnök, Nazarbajev nem ért egyet a törvényhozás képviselőinek indítványával, akik az elnöki akarat ellenére készek a népszavazás kiírására.

A parlamenti képviselők népszavazási kezdeményezését már december végén regisztrálta a kazah választási bizottság s január 10-re már sikerült is összegyűjteni 5 millió aláírást a 15 milliós Kazahsztánban Nazarbajev elnökségének további meghosszabbítására.

Bár Nazarbajev tiltakozik, a parlament még pénteken ülésnapjára tűzi a kérdést. Hasonló nézeteltérés már tavaly is volt a kazah elnök és a parlament között: akkor Nazarbajev tiltakozása ellenére kapta meg a parlamenttől a „nemzetvezető” titulust.

Nurszultan Nazarbajev 1989-ben lett a Kazah SZSZK Kommunista Pártjának első titkára, legutóbb 2005-ben választották elnökké. A következő elnökválasztás 2012-ben lenne esedékes Kazahsztánban.  

A kazah alkotmány 42. paragrafusa szerint egy személy csak kétszer töltheti be az elnöki pozíciót Kazahsztánban, kivéve „a Kazahsztáni Köztársaság első elnökét”, azaz Nurszultan Nazarbajevet.

 

(Kommersztant) 

Cimkék: Nurszultan Nazarbajev, Kazahsztán, kazah elnök
Országok: Kazahsztán
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat