OROSZVALOSAG.HU


Növekvő idegenellenesség Ukrajnában

  |  2010-10-22 11:41:33  |  
Gyóni Gábor

Növekvő idegenellenesség Ukrajnában

Az oroszokat viszont még mindig szeretik

Növekvő idegenellenesség Ukrajnában

Ukrajnában jelentősen nőtt az idegenellenesség az elmúlt években – mutatta ki az Ukrán Nemzeti Akadémia Szociológiai Intézetének felmérése. Idegenellenesség alatt jelen esetben elsősorban bizalmatlanság értendő, amely viszont nem csap át gyűlöletbe – magyarázza az adatokat Alekszandr Visnyjak, a Szociológiai Intézet munkatársa.

Az ukrajnai lakosság a ’90-es évek közepéig toleráns magatartást tanúsított az idegenekkel szemben, ez lassan romlott, majd 2002-től kezdve a xenofób érzelmek rohamos növekedése észlelhető északkeleti szomszédunknál. A xenofóbia növekedése lassan és folyamatosan nő, függetlenül a politikai kurzusváltozásoktól és a gazdasági helyzet alakulásától.

Az ukránok számára messze a legellenszenvesebb nép a cigányok (velük szemben a toleranciaindex mindössze 2 %-os, szemben a ’90-es évek elején mért 11 %-al). Őket követik a zsidók, bár az ő megítélésük valamelyest javult a ’90-es évek elejéhez képest (10 %-ról 18 %-ra). Általában negatívan viszonyulnak az ukránok az afrikai, közép-ázsiai és kaukázusi bevándorlókhoz is.

Az ukrajnai idegenellenesség jelentős regionális eltéréseket mutat. Az általában nyugatbarát Nyugat-Ukrajnában (az ukrán nacionalista erők bázisán) az idegenellenesség nagyobb, mint az oroszajkú Kelet-Ukrajnában.

A generációs különbségek is jelentősek. Míg a ’90-es években az ukrajnai idegengyűlölők főleg az idősebb generáció képviselőiből kerültek ki, jelenleg inkább a fiatalokra jellemző az idegenellenesség.

Ami pedig az oroszokat illeti, az ő megítélésük rendkívül pozitív Ukrajnában. A megkérdezett ukrajnai lakosok több mint 90 %-a szimpátiával viszonyul az oroszokhoz.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

Cimkék: xenofóbia, Ukrajna
Országok: Ukrajna
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat