OROSZVALOSAG.HU


Végül Moszkváé lesz a türkmén földgáz? 

  |  2010-10-17 02:38:07  |  
Mezei Bálint

Végül Moszkváé lesz a türkmén földgáz? 

Évi 3-5 milliárd köbméterrel több érkezik belőle az Orosz Föderációba

Végül Moszkváé lesz a türkmén földgáz? Végül Moszkváé lesz a türkmén földgáz?  

Az Itera „második hazájában”, Türkmenisztánban terjeszkedik 

Az Oroszországban is komoly érdekeltségekkel bíró független kereskedelmi társaság, az Itera 176 millió dollár értékben földgáz szállítására alkalmas vezetéket helyez üzembe Türkmenisztánban – közölte 2010. október 16-án, szombaton a közép-ázsiai ország állami televíziója.
 
Az Itera Holdings Ltd. 1992-ben alakult Itera – International Energy Corporation nevén az Egyesült Államokban. Kezdeti tevékenységi köre az észak-amerikai faiparra és ingatlanpiaci beruházásokra korlátozódott. 1994-ben nagy mennyiségű cukrot szállított állami megrendelésre Türkmenisztánba, melynek ellenértékét az asgabati vezetés nem tudta kiegyenlíteni. A tartozásért cserébe az Itera szerezte meg a türkmén földgáz részleges exportjogát. Manapság a vállalatot Moszkvából irányítják, de bejelentett központja a Holland-Antillákon, Curaçao városában van. Vezetője a milliárdos Igor Makarov.  
 
Végül Moszkváé lesz a türkmén földgáz? Végül Moszkváé lesz a türkmén földgáz?   
 
A 198 kilométer hosszú csővezeték a posztszovjet és orosz Közép-Ázsiát köti a Karakum sivatagbeli lelőhelyekkel, tározókkal, miközben átszeli Türkmenisztán, Üzbegisztán, Kazahsztán illetve Oroszország felségterületeit.
 
Az új transzferhálózat segítségével az Orosz Föderációba irányuló türkmén földgázexport éves szinten 3 milliárd köbméterrel nőhet a kezdeti időszakban, valamint 5 milliárddal a későbbi esztendőkben.
 
Türkmenisztán a föld egyik legnagyobb földgáz-exportőre. Éves kitermelése eléri a 75 milliárd köbmétert. Legjelentősebb lelőhelye a Dél-Jolotán mező, mely becslések szerint 4-14 trillió köbméternyi földgáz-tartalékot rejt a mélyben.

Oroszország Kína és Irán mellett a türkmén gáz egyik legnagyobb fogyasztója. A térségből kiinduló vezetékrendszert a Gazprom ellenőrzi. Gurbanguly Berdimuhamedow elnök szeptember végén hazája és Moszkva együttműködésének erősítéséről beszélt a kőolaj és a földgáz kereskedelme terén, a világgazdasági válság minden negatív hatása ellenére.

A Gazprom szövetségesének tekinthető Itera legújabb befektetései lehetetlen helyzetbe hozhatják a Nabucco-tervet, hiszen, ha minden az aktuális trendek szerint történik a közeljövőben, a türkmén földgáz jóval korábban elkel, mielőtt az atlanti csővezeték egyáltalán elérné Közép-Ázsiát.

(RIA Novosztyi)

 

 
Cimkék: Türkmén, földgáz, Asgabat, Igor Makarov, Gurbanguly Berdimuhamedow, Itera, Gazprom, Kína, Irán, Dél-Jolotán, Nabucco
Országok: Türkmenisztán Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat