OROSZVALOSAG.HU


Üzbegisztánban sterilizálják a nőket? 

  |  2010-09-28 10:38:56  |  
Gyóni Gábor

Üzbegisztánban sterilizálják a nőket? 

Állami népességszabályozási politika

 Üzbegisztánban sterilizálják a nőket? 

 

Üzbegisztán egyik legnagyobb problémája a népesség nagy növekedése, amely már-már a közép-ázsiai ország teherbíróképességét fenyegeti.

A ferghana.ru információi szerint Üzbegisztánban kampány vette kezdetét, melynek során arra próbálják rábírni a nőket, sterilizáltassák magukat.

Egy független elemzőcsoport hívta fel a figyelmet arra, hogy Üzbegisztánban 1999 és 2003 között az állami népességszabályozási politika részeként széles körben alkalmazták az „önkéntes sterilizációt”, amit 2003-ban felfüggesztettek, mostanság viszont újra alkalmazzák.

A ferghana.ru értesülései szerint meghatárott kvóta létezik arról, hogy egy orvosnak mennyi nőt kell sterilizálnia, lehetőleg a férj tudta nélkül, ám erre vonatkozóan semmilyen hozzáférhető írásos dokumentum nincs. Legfeljebb az kelthet gyanút, hogy az országban végrehajtott sterilizációs műtétek számát bizalmasan kezelik, nem hozzák nyilvánosságra.

Üzbegisztáni források szerint az országban „felvilágosító kampányt” tartanak nők részére, arra biztatva őket, sterilizáltassák magukat. Időnként fenyegetést is alkalmaznak: aki nem veti alá magát az „önkéntes” sterilizációnak, attól elveszik a gyermekgondozási segélyt, elküldik a munkahelyéről, vagy föl se veszik sehová. Egy 32 éves háromgyerekes nőt például csak úgy alkalmaztak óvónőnek, hogy előtte sterilizáltatnia kellett magát. A gyermekgondozási segélyt csak orvosi igazolás birtokában lehet átvenni, az orvosok viszont csak akkor adnak igazolást a nőknek, ha azok alávetették magukat a műtétnek.

A Nazsot üzbég jogvédő szervezet szerint a fiatal nőket sokszor becsapják, azt mondják nekik, olyan betegségük van, ami elkerülhetetlenné teszi a sterilizációs beavatkozást.

Az üzbég sterilizációs praktikát lehetővé teszi az ország viszonylagos zártsága, mindenféle társadalmi kontroll hiánya. Sterilizálni pedig olcsóbb, és „megbízhatóbb” mint felvilágosító tevékenységet folytatni, vagy forrásokat keresni az anyasági segély kifizetésére.

 

(ferghana.ru)

 

Cimkék: Üzbegisztán
Országok: Üzbegisztán
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat