OROSZVALOSAG.HU


Bulgária mégis csatlakozik a Déli Áramlathoz

  |  2010-07-07 08:41:57  |  
Gyóni Gábor

Bulgária mégis csatlakozik a Déli Áramlathoz

Áttörést hoztak Viktor Zubkov tárgyalásai

 Bulgária mégis csatlakozik a Déli Áramlathoz

 

 

A jobbközép bolgár kormány huzavonáját követően a tervezett Déli Áramlat gázvezeték ügyében a Gazprom kilátásba helyezte, hogy északabbra, Románián át fogja vezetni az Oroszországból Olaszországba haladó gázvezetéket.

Tegnap Viktor Zubkov orosz miniszterelnökhelyettes Szófiába tett látogatást, kimozdítandó a holtpontról a Déli Áramlat bulgáriai ügyét, s ahol elérte: Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök első alkalommal nyíltan is támogatta a Déli Áramlat megvalósítását.

Zubkov látogatása áttörésnek is minősíthető, hiszen az elmúlt időszakban a bolgár-orosz energetikai együttműködés teljesen zsákutcába jutott. Bojko Boriszov a 2009-es választási kampányban nem egyszer kritizálta az orosz energiapolitikát (ami hozzájárult népszerűségéhez, hiszen Bulgária alaposan megszenvedte az orosz-ukrán gázháborút), miniszterelnökként pedig visszakozott az Oroszországgal közösen megvalósítandó energetikai beruházásoktól (a beleni atomerőmű, Burgasz-Alekszandropolisz olajvezeték), a bolgár energiapolitikát 2020-ig körvonalazó dokumentumban pedig egy szó sem esik a Déli Áramlatról....

Szófiának a mostani tárgyalásokon mindenesetre sikerült érvényesítenie saját álláspontját a gázvezeték kérdésében. Bulgária például elérte, hogy megőrizheti a gázvezeték alatti föld tulajdonát (amely eredetileg orosz tulajdonba ment volna át).

Valerij Nyeszterov orosz elemző szerint a bolgár álláspont megváltozásában fontos szerepet játszott, hogy a Gazprom Romániával is tárgyalásokat kezdett folytatni a projektről. Másfelől, a megállapodás Szófiával nem oldja meg teljesen a Déli Áramlat előtt tornyosuló problémákat. A projekt nagyon drága, mintegy 25 milliárd dollárt emészt fel, miközben azon országok fele, ahol a  Déli Áramlat áthalad, a pénzügyi összeomlás szélén tántorog. Ekkora összegek belepumpálása egy ilyen projektbe, véli Nyeszterov, arra mutat rá: a Déli Áramlat inkább politikai, semmint gazdasági beruházás.

 

https://www.eurazsia.hu/2010/07/07/bulgaria-megis-csatlakozik-a-deli-aramlathoz/

 

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat