OROSZVALOSAG.HU


Az USA garanciákat vár a sajtószabadságra

  |  2010-07-03 10:32:45  |  
Gyóni Gábor

Az USA garanciákat vár a sajtószabadságra

Központban a szabadság kérdése Hillary Clinton kijevi vizitjén

 Az USA garanciákat vár a sajtószabadságra

 

A kijevi látogatáson tartózkodó Hillary Clinton amerikai külügyminiszter ukrán kollégájával, Konsztantyin Griscsenkóval történt találkozója során atomenergetikai, jogi és tudományos-technikai területen kötött megállapodásokat, amelyek célja a két ország közti „stratégiai” kapcsolatok elmélyítése. Clinton megbeszéléseket folytatott Viktor Janukovics ukrán elnökkel is. 

Clinton este az egyik legnépszerűbb ukrán TV-műsor („Schuster Live”) vendége volt, ahol a szabadság és demokrácia értékeinek fontosságát hangsúlyozta. Az amerikai külügyminiszter elmondta, garanciákat kértek az ukrán kormánytól a sajtószabadság tiszteletben tartására. „A sajtó és a gyülekezés szabadsága a legfontosabb dolgok, amit várnak az emberek.” – hangsúlyozta Hillary Clinton.

Mindazonáltal az amerikai diplomácia vezetője nem fogalmazott meg éles kritikát a jelenlegi ukrán vezetéssel szemben, sőt, még dicsérő és biztató szavak is jutottak Kijevnek: Clinton kijelentette, hogy támogatják az ukrán gazdasági reformokat és remélik, Kijevnek sikerül megállapodásra jutnia a Nemzetközi Valutaalappal.

Az amerikai nyilatkozat az ukrajnai sajtószabadságról azért aktuális, mert az „oroszbarát” Viktor Janukovics elnökké választása felerősödtek azok a nyugati kritikák, miszerint Ukrajnában korlátozások érik a média szabadságát.

 

 

Cimkék:
Országok: Ukrajna
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat