OROSZVALOSAG.HU


A szmolenszki tragédia utolsó percei

  |  2010-06-02 07:45:10  |  
Gyóni Gábor

A szmolenszki tragédia utolsó percei

A fekete doboz szerint illetéktelenek tartózkodtak a pilótafülkében

 A szmolenszki tragédia utolsó percei

 

Miután az oroszok átadták a lengyel hatóságoknak, azok közzétették az április elején Szmolenszknél szerencsétlenséget szenvedett lengyel elnöki repülőgép fekete dobozának felvételeit. A hangfelvételt a lengyel belügyminisztérium tette közzé.

A fekete doboz felvételeiből világosan kiderül, hogy a pilótákon kívül mások is tartózkodtak a lengyel elnöki repülőgép pilótafülkéjében a tragédiát megelőzően, a lengyel légierő parancsnoka, Andrzej Blasik és a külügyminisztérium protokoll osztályának vezetője, Mariusz Kazana. A felvételek szerint a leszállás körüli bonyodalmakat vitatták meg, a kabinban tartózkodók a leszállás felől érdeklődtek, a pilóták pedig a rossz időjárási körülményekre panaszkodtak.

A földi irányítás azt közölte, hogy nincsenek meg a leszállás feltételei, de mégis engedélyt adott a landolásra, miután azt közölték, elegendő üzemanyag áll rendelkezésre, hogy sikertelen leszállási kísérlet esetén más repülőteret válasszanak.

A rendkívül rossz időjárási körülmények miatt 10:26 perckor a Tu-154-es legénysége mégis úgy dönt, nem szállnak le, a pilóták azt vitatják meg, Minszkben vagy Vityebszkben tegyék le a gépet. 10:30-kor Kazana azt közli, „Az elnök még nem döntött.” Ez arra utal, hogy Lech Kaczynski közvetlenül dönthetett a leszállás kérdésében. A repülőgép 10:30 után is folytatta az ereszkedést. 10:36-kor egy ismeretlen személy tartózkodott a kabinban, de hogy pontosan miről beszélt, nem sikerült megfejteni. 10:40-kor ismét egy kívülálló tartózkodott a kabinban, a TAWS földközelségi figyelmeztető rendszer emelkedésre szólított fel.

10:41-kor hallható, hogy a gép a fáknak ütközik, valaki a kabinban üvölt: „Kurwa!” Ez az utolsó szó, ami hallható a fekete doboz felvételén.

 

(gazeta.ru)

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat