OROSZVALOSAG.HU


Lavrov: Japáné lehet Habomai és Sikotan

  |  2019-08-16 17:30:02  |  
Oroszvilag.hu

Lavrov: Japáné lehet Habomai és Sikotan

Ha aláírja a békeszerződést

Lavrov: Japáné lehet Habomai és Sikotan

 

Augusztus 15-én Szolnyecsnogorszkban, a Gondolatok területe elnevezésű táborban tartott előadást Szergek Lavrov orosz külügyminiszter.

Kérdésre válaszolva bővebben beszélt a Kuril-szigetek problémájáról. Mint megjegyezte, Oroszország a Szovjetunió jogutóda. A Szovjetunió és Japán 1956-ban megállapodást kötött. Eszerint a Szovjetunió és Japán között jószomszédi kapcsolatok jönnek létre, és ennek jegyében Moszkva Habomai és Sikotan szigetét átadja Japánnak, azt követően, hogy a két ország aláírja a békemegállapodást. Oroszország a Szovjetunió széthullása után megerősítette, hogy tartja magát az 1956-os megállapodáshoz. Tehát először alá kell írni a békeszerződést, amivel Tokio elismeri, hogy a Kuril-szigetek Oroszországhoz tartoznak, majd ezt követően Oroszország jóakarata jeléül átad két szigetet Japánnak. Japánnak tehát először hivatalosan le kell mondania a Kuril-szigetekről, hogy kettőt végül megkaphasson, mintegy adományként, erre pedig Tokio nem hajlandó.

Lavrov szerint a helyzet nem reménytelen, bár az Egyesült Államok érdeke, hogy ne jöjjön létre békemegállapodás Japán és Oroszország között.

 

(mid.ru)

 

Cimkék: Lavrov, Japán, Oroszország
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat