OROSZVALOSAG.HU


MH17: új adatok?

  |  2019-07-30 17:17:24  |  
Oroszvilag.hu

MH17: új adatok?

Éri-e baleset a német magánnyomozót?

MH17: új adatok?

 

A 2014 júliusában Kelet-Ukrajna felett lelőtt malajziai utasszállító tragédiáját nyomozó német magándetektív, Josef Resch olyan anyagokat kívánt átadni a holland hatóságoknak, melyek szerinte nem szerepelnek a gép lelövését vizsgáló nemzetközi nyomozócsoport dokumentumaiban.

A holland hatóságok nem vették át a német magánnyomozó anyagait. Resch, ragaszkodott volna ahhoz, hogy az átadás-átvétel dokumentálható módon a média színe előtt történjen meg. A nyomozó végül nyílt levelet tett közzé detektívirodája, a Wifka oldalán.

Resch azt állítja, hogy a következő jellegű dokumentumok vannak a birtokában: titkosszolgálati feljegyzések a 2014. július 17-i légiforgalomról az érintett régióban; az ukrán légierőtől és légiirányítástól, a kelet-ukrajnai lázadóktól származó dokumentumok, hangfelvételek; Vlagyimir Putyin orosz elnök gépéről származó adatok (az orosz elnöki gép azon a napon Brazíliából repült haza, s egy ponton együtt haladt a lelőtt maláj utasszállítóval).

A detektív kész átadni a holland hatóságoknak informátora nevét, és más, feltételezése szerint azóta már megsemmisített dokumentumokat, illetve egyéb anyagokat, melyeket biztonsági okokra hivatkozva nem nevezett meg.

Josef Resch 2014 óta foglalkozik a malajziai utasszállító lelövésével egy olyan személy megbízásából, akinek a nevét nem fedheti fel. Az ismeretlen megbízó összesen 47 millió dollárt ajánlott fel Reschnek, hogy derítse fel a tragédia körülményeit.

2015 nyarán jelentkezett egy informátor, aki 15,5 millió dollárt kapott azért, amit tud. 2016-ban a német ügyészség tanúként idézte be Rescht az MH17-ügyben. A hollandok kérésére a svájci hatóságok feltörték azt a széfet, amelyben Resch állítása szerint a nyomozással összefüggő anyagokat tárolt. Resch, szavai szerint 2016-ban fenyegetéseket kapott.

2019 júniusban a nemzetközi nyomozócsoport megnevezett négy személyt, akik gyanúsítottak az ügyben. Ezek Igor Girkin, Szergej Dubinszkij, Oleg Pulatov orosz állampolgárok és Leonyid Harcsenko ukrán állampolgár. Ők vehettek részt egy orosz Buk légvédelmi rakétarendszer Donbasszba szállításába, amellyel lelőhették a maláj utasszállítót.

Oroszország nem tartja elégségesnek a Moszkva felelősségét firtató bizonyítékokat és a nemzetközi nyomozócsoport munkáját. Szintén kétségét fejezte ki a nyomozással kapcsolatban Mahatmir Mohamad malajzaiai miniszterelnök, aki szerint az USA, Hollandia, Ausztrália nem érdekeltek a maláj gép tragédiájának igaz feltárásában.

 

 

(RIA)

 

Cimkék: holland hatóságok, Josef Resch, 2014, MH17, malajziai utasszállító, nemzetközi nyomozócsoport
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat