OROSZVALOSAG.HU


Nincs itt az ideje a japán-orosz békeszerződésnek

  |  2019-03-15 10:00:08  |  
Oroszvilag.hu

Nincs itt az ideje a japán-orosz békeszerződésnek

A Kuril-szigetek vita tárgyát képezik

Nincs itt az ideje a japán-orosz békeszerződésnek

 

Jelenleg nincsenek elfogadható feltételek az Oroszország és Japán közötti béke megkötéséhez. Oroszország külügyminisztere, Szergej Lavrov beszélt erről egy interjúban. Megjegyezte, hogy a japánok több nyilatkozatot is tettek arról, hogy már-már sikerült eredményeket elérniük az Oroszországgal való tárgyalások során, és azon igyekeznek, hogy az ő elképzelésük szerint alakuljon majd a megegyezés. Lavrov azonban kihangsúlyozta, hogy a békeszerződés problémájának rendezéséhez teljes mértékben hiányoznak a feltételek.

Lavrov tagadja azokat a korábban megjelent híreket is, mi szerint az orosz elnök, Vlagyimir Putyin és a japán miniszterelnök, Abe Sindzo között Oszakában, a június 28-29-én megrendezésre kerülő G20 csúcstalálkozón fog sor kerülni a békeszerződést érintő keretmegállapodás megkötésére. Moszkva és Tokió között ugyanis semmilyen megegyezés nem született a békeszerződés aláírásának határidejéről, erről Lavrov már a japán kollégáinak is több ízben beszélt.

Ezen kívül Lavrov külön kihangsúlyozta, hogy semmiképp sem lehet szó arról, hogy japán feltételek szerint történjen a békeszerződés aláírása, cserébe Japán befektetéseiért az orosz gazdaságba. „Időnként küldenek arra utaló jeleket, hogy amint aláírjuk a japán feltételek szerinti békeszerződést, mennyei manna hullik ránk japán befektetések formájában. De nem ebben egyeztünk meg,” közölte Lavrov. Emelett a miniszter kijelentette, hogy Moszkva hajlandó folytatni a megbeszéléseket Tokióval.

Az Oroszország és Japán közötti területi konfliktus a második világháború óta tart, a békeszerződést több mint 70 éve nem sikerült megkötni. A szovjet hadsereg a II. világháború végén foglalta el és annektálta a Kuril-szigeteket. A terület ma a Szahalini terület Dél-kurili járásához tartozik. Az orosz fennhatóság jogosságát azzal igazolják, hogy azt a második világháborút lezáró békék biztosítják. A San Francisco-i béke értelmében Japán lemondott a Kuril-szigetekről és Dél-Szahalinról. Van azonban négy sziget, Iturup, Kunasir, Sikotan és Habomai, amelyek Japán szerint Hokkaido részei, nem a Kuril-szigetekhez tartoznak, és Északi Területeknek nevezik őket, így ezek felett nem ismerik el az orosz fennhatóságot. Ennek megfelelően Japán részéről a békekötés feltétele, hogy visszakaphassák az ellenőrzést e felett a négy sziget felett. Moszkva azonban a Kuril-szigetek részének tekinti őket. Egy másik érv Japán részéről, hogy a Szovjetunió megsértette a megnemtámadási egyezményüket, amikor 1945-ben megtámadta Japánt és elfoglalta az érintett területet, így nincs joguk, hogy megtartsák. A konfliktus ellenére nincs hadiállapot a két ország között, az 1956-ban elfogadott közös nyilatkozat alapján megszűnt a hadiállapot és dolgoznak a békekötésen. Mivel a béke megkötéséig továbbra is Oroszországhoz tartoznak ezek a területek, így valószínűleg számára kényelmes a mostani helyzet, és nem igyekszik, hogy minél előbb megegyezés születhessen. Inkább Japán számára sürgető a kérdés.

 

Lenta.ru

 

 

Cimkék: Lavrov, Japán
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat