OROSZVALOSAG.HU


Orosz-kínai energetikai együttműködés

  |  2018-06-18 13:34:51  |  
Faragó Bence

Orosz-kínai energetikai együttműködés

Keleti fordulat

Orosz-kínai energetikai együttműködés

 

Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin nyilatkozott az Oroszország és Kína közötti együttműködés mértékéről az energiaszektorban, valamint igyekezett felhívni a figyelmet a csúcstechnológiák területén tanúsított kimagasló mértékű kooperációra is.

„A kétoldali kapcsolatok kulcsfontosságú területe az energia. Oroszország Kína legnagyobb kereskedelmi partnere az energiaszektorban.  Múlt évben több, mint 50 millió tonna olajat szállítottunk, és azóta, január-április között ez a mennyiség további 26°-al növekedett” - nyilatkozta Putyin. Az elmondása alapján a keleti út menti gázvezeték építése a terveknek megfelelően halad, valamint Kínának és Oroszországnak sikerült megegyezésre jutni a szállítandó gáz mennyiségét illetően.

Továbbá Putyin hozzátette: „Mind Oroszország, mind Kína energiavállalatai közösen részt vesznek a Yamal-LNG elnevezésű, gázkitermelő illetve cseppfolyósító programban. A kínai gázfogyasztók már múlt december óta ebből a forrásból kapják a gázt.

Putyin mindezen túl kiemelte az atomenergia területén megkötött társulási programokat is. „A nemrégiben megkötött egyezmény értelmében a Roszatom két új, további energiacellával fogja bővíteni a tianwani atomerőművet, továbbá sikerült megegyezésre jutniuk egy új, egyéb helyen felépítendő atomerőműről is.”. Ezzel kapcsolatban Putyin még megjegyezte, hogy az új, Oroszország segítségével épülő reaktor gyorsneutronos rendszerű lesz.

„A kínai holdprogramban is helyet fognak kapni a legfejlettebb orosz vívmányok.” – közölte még. Szerinte „a Földön egyetlen egy másik országot sem fűzik ilyen jellegű kapcsolatok az Orosz Föderációhoz. A technológiai vívmányok kapcsán orosz tudósok és mérnökök nagyon érzékeny, egyedi innovációira kell gondolni.” – jegyezte meg Putyin.

Az elhangzottakon felül tárgyalások folynak egy repülőgép-ipari összefogás lehetőségeiről is. Az ezen a területen futó projektek közül az elnök egy hosszú üzemidejű repülőgép, és egy új nehézhelikopter közös fejlesztését emelte ki.

„Egyéb terveink magukba foglalják infrastrukturális projektjeink közös megvalósítását. Ezalatt elsősorban olyan kezdeményezésekre gondolunk, mint az Eurázsia-út, amely mind az utas-, mind az áruszállítást jelentősen megkönnyítené. Gondolunk még továbbá a Primorje 1 és a Primorje 2 kereskedelmi folyosók megépítésére. A Primorje 1 Vlagyivosztokon keresztül hivatott az áruszállítást bonyolítani az Egyesült Államok és Európa nyugati partja felé, míg a Primorje 2 feladata a Kína és Oroszország közötti helyi közlekedés megkönnyítése lenne, Korea és Japán bevonása mellett. ” –hangsúlyozta Putyin. Elmondása szerint a résztvevő felek szintúgy megvitatták „az északi-tengeri út, a transzszibériai és a baikal-amur fővonalak potenciáljának közös feltárását”.

 

 

Cimkék: Putyin, Kína, Oroszország
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat