OROSZVALOSAG.HU


Putyin a japán-orosz kapcsolatokról

  |  2016-12-13 11:16:53  |  
Oroszvilag.hu

Putyin a japán-orosz kapcsolatokról

Lesz-e áttörés?

Putyin a japán-orosz kapcsolatokról

Vlagyimir Putyin orosz elnök közelgő japán látogatása előtt interjút adott a japán Nippon tévécsatorna és az Iomiuri c. lap munkatársának.

Putyin elmondta, bár elnökként már régen, 11 éve járt Japánban, de intenzív kapcsolatot ápol Abe japán miniszterelnökkel. Putyin a japán eredetű dzsúdósport művelője, az újságírók a dzsúdóval való viszonyára is rákérdeztek: „Szerintem nem véletlen, hogy ez a sport éppen Japánban jelent meg, nemcsak sportjellegű, hanem filozófiai tartalma is van. Ez a partner tisztelete, az idősebb mint edző tisztelete mindenekelőtt, ami jó, pozitív alaphangulatot ad az emberekhez való viszonyban más területeken is, nemcsak a sportban.”

A japán újságírók szerint különös jelentősége van, hogy Putyin és Abe megbeszélésére a japán kormányfő szűkebb hazájában, Jamagutiban kerül sor.

A japán-orosz kapcsolatokat nehezíti, hogy a két ország között mai napig nincs békemegállapodás. A Szovjetunió és Japán 1956-ban megállapodást kötött a kapcsolatok normalizálásáról, a vitatott Kuril-szigetek közül kettőt megkapott volna Japán, mely azonban Putyin szerint visszatáncolt az alkutól. A 2000-es években újraindultak a tárgyalások Tokio és Moszkva között, Japán viszont akkor már nem kettő, hanem négy szigetet követelt vissza. Putyin az interjúban egyértelművé tette, hogy a japán-orosz békemegállapodás alapja csak a 70 évvel ezelőtt, a második világháború során előállt helyzet lehet (tehát nem az 1956-os megállapodás), ebből kiindulva kellene kompromisszumot találni.

Az orosz elnök szerint lehetséges, hogy Japán és Oroszország gazdaságilag közösen hasznosítsa a déli Kuril-szigeteket, vagy hogy japán állampolgárok vízummentes utazási lehetőséget kapnának a Kuril-szigetekre.

 

 

(kremlin.ru)

 

Cimkék: Putyin, Abe, japán-orosz kapcsolatok, Japán, orosz elnök, Kuril-szigetek,
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat