OROSZVALOSAG.HU


Amerikai aktivitás Ukrajna kapcsán

  |  2014-02-02 14:21:40  |  
Gyóni Gábor

Amerikai aktivitás Ukrajna kapcsán

Megállapodtak a hatalomváltásban? A vád: emberiség elleni bűntett

 Amerikai aktivitás Ukrajna kapcsán

Az ukrán ellenzék vezetői a Münchenben zajló biztonságpolitikai konferencián megállapodást kötöttek John Kerry amerikai külügyminiszterrel arról, hogyan fog kilábalni Ukrajna a politiai válságból. Arszenyij Jacenjuk, az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt vezetője szerint a Kerryvel egyeztetett terv konkrét lépéseket tartalmaz: az erőszak leállítását, a túszok szabadon engedését, ellenzéki kormányt, az alkotmány reformját, és majd egy későbbi EU-USA-IMF hitelt.

Arszenyij Jacenjuk szavai szerint egy közös európai-ukrán vizsgálóbizottság jön létre, amely a hatalom "emberiség elleni bűncselekményeit" fogja vizsgálni.

A hivatalos állami orosz napilap, a Rosszijszkaja Gazeta kommentárja szerint az ellenzék „Washington és Brüsszel terve szerint" akarja átvenni a hatalmat Ukrajnában és „eladta Ukrajna szuverenitását.” A megállapodás „új müncheni szerződést” jelent.

Ivano-Frankivszkban Vaszilij Csudnov, a megye kormányzója tárgyalásokat folytatott John Bush-sal, amerikai diplomatával. Bush, szavai szerint a nyugat-ukrajnai helyzet tanulmányozására érkezett Ivano-Frankivszkba.

Az ukrán titkosszolgálat, az SZBU megnyitotta az államcsínykísérlet ügyében folytatott nyomozást. Az ügyet a Haza párt számítógépein talált információkra alapozzák, miszerint a Batykivscsina előre megszervezte a kijevi zavargásokat, hogy ezzel ássa alá Janukovics elnök tekintélyét.

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint vallomást tett az az ember, aki Kijevben autókat gyújtott fel. A külföldi, grúz állampolgárságú férfi megrendelésre dolgozott, meghatározott kocsikat kellett felgyújtania, amiért 600 hrivnát kapott.

 

 

(Rosszijszkaja Gazeta, regnum.ru, zn.ua, podrobnosti.ua, yatsenyuk.org.ua)

 

 

Cimkék: Rosszijszkaja Gazeta, Ukrajna, Haza, Batykivscsina,
Országok: Ukrajna
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat