OROSZVALOSAG.HU


Kínai hitel orosz állami befektetésekre

  |  2013-08-16 20:32:25  |  
Kecskeméti Gábor

Kínai hitel orosz állami befektetésekre

Cél: a Távol-Kelet fejlesztése

Kínai hitel orosz állami befektetésekreKínai hitel orosz állami befektetésekre

Az orosz kormány pénteken egy megállapodást hozott tető alá a kínai állami Kínai Fejlesztési Bankkal. A megállapodás célja, hogy a távol-keleti és dél-szibériai orosz területeken hatalmas infrastruktúra-beruházásokat tudjanak finanszírozni – hozta nyilvánosságra az „Oroszországi Szövetségi Minisztérium a Távol-Kelet Fejlesztéséért” (Министерство Российской Федерации по развитию Дальнего Востока).

Hivatalos források szerint az orosz Távol-Kelet fejlesztése hatalmas kihívás, mivel a terület, mely Oroszország harmadát teszi ki, megdöbbentően alacsony népsűrűséggel rendelkezik. Az oroszországi lakosságnak mindössze 7.6 százaléka lakja az orosz Távol-Keletet. Az elkövetkező 10-15 évben 100 milliárd USA dollárnak megfelelő összeget fordíthatnak a terület infrastruktúrájának kiépítésére, modernizálására.

A minisztériumot még tavaly hozta létre Dmitrij Medvegyev kormánya, így egyelőre nem tisztázott, hogy milyen megkötésekkel adnak fejlesztési hitelt a kínaiak. A kiszivárgott információk szerint első körben 5 milliárd USA dollárról van szó.

„Elsősorban infrastruktúra beruházásokat tervezünk – kikötők, repülőterek, utak, vasútvonalak, távfűtő és elektromos rendszerek, vízellátási rendszerek, szociális és sportlétesítmények, csúcstechnológiai és környezetbarát gyártási beruházások és telekommunikációs technológiai fejlesztések.” – nyilatkozta a találkozó után Viktor Isajev miniszter.

A Kínai Fejlesztési Bank a világ egyik legnagyobb ilyen jellegű pénzintézete. A bank érdeklődése azt követően fordult az orosz Távol-Kelet felé, hogy az elmúlt években robbanásszerűen növekedett a két ország kereskedelme, mely idén meghaladhatja a tavalyi 87.5 milliárd USA dolláros csúcsot.  

Ráadásul a két ország politikai kapcsolataiban itt-ott meglévő feszültségek az új kínai vezetésnek köszönhetően eltűnhetnek. Az új kínai vezető, Hszi Csin-ping megválasztását követően, első külföldi látogatásának Moszkvát választotta. Orosz médiaértesülések szerint Putyin elnök jövő hónapban a szentpétervári G20-as csúcson különtárgyalásokat fog folytatni Hszivel.

(RIA Novosztyi) 

 

 

 


Cimkék: kína, peking, moszkva, bank, hitel, dollár, hszi csin-ping, viktor isajev, minisztérium, távol-kelet, putyin,
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat