OROSZVALOSAG.HU


A bronzkortól a második világháborúig

  |  2013-06-22 11:20:05  |  
Gyóni Gábor

A bronzkortól a második világháborúig

Érzékeny kiállítás az Ermitázsban

 A bronzkortól a második világháborúig

Angela Merkel német kancellár is részt vesz a szentpétervári gazdasági fórumon, ennek keretében Vlagyimir Putyin elnökkel közösen ellátogattak az Ermitázsba, ahol megtekintették a „Bronzkor. Európa határok nélkül” című kiállítást. A kiállítás pikantériája, hogy részben a szovjetek által Németországból elhurcolt kincsekből áll (többek között az Eberswalde-ből elrabolt kollekcióból, amely Európa legnagyobb „prehistorikus” aranygyűjteménye volt, valamit Heinrich Schliemann trójai gyűjteményéből, amely szintén a második világháború után került Oroszországba). Ezekre Moszkva háborús trófeaként, a németek által okozott károk kompenzációjaként tekint. A kiállítás egyébként német és orosz múzeumok közös munkája eredményeképpen valósult meg.

A német kancellár látogatása az Ermitázsba az utolsó pillanatig kétséges volt. Német források a látogatás előtt azt közölték, Merkel lemondta a bronzkori kiállítás megtekintését, amire azonban végül mégis találtak időt.

Egy újságírói kérdésre válaszolva, amely azt firtatta, Oroszország mikor adja vissza a műkincseket Németországnak, Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy válaszolt, nem kell vitát nyitni erről a témáról, mert akkor Oroszországban is elkezdik számolgatni, hogy mennyi kárt okoztak a második világháború eseményei.

Szakértők szerint Oroszországban 300 ezer – 1 millió, 1945 után Németországból elhurcolt műtárgy és 2-4 millió könyv található. A Szovjetunió 1955-ben visszaadta az NDK-nak a drezdeni galéria elhurcolt képeit.

 

 

 

(inosmi.ru, echo.msk.ru, kremlin.ru)

Cimkék: Bronzkor, Németország, Szovjetunió, műkincsek, Eberswalde,
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat