OROSZVALOSAG.HU


Moszkva tart a közép-ázsiai helyzettől

  |  2013-05-30 11:17:39  |  
Suhajda Szabolcs

Moszkva tart a közép-ázsiai helyzettől

Délről kúszik a fenyegetés

 Moszkva tart a közép-ázsiai helyzettől

Legalábbis ez derül ki az orosz védelmi minisztérium által szervezett nemzetközi konferencia számos felszólalásából. A május 23-ai megrendezésre került konferencia jelentőségét jelzi, hogy több neves nemzetközi szakértő, politikus volt jelen az eseményen. Többek közöttJean-Yves Le Drian, francia védelmi miniszter vagy amerikai Rose Gottemoeller, külügyi államtitkár.

A felszólalók közül Igor Szergun, Oroszország katonai hírszerző szolgálatának (ГРУ) a vezetője hangsúlyozta, hogy az euroatlanti zóna biztonságára a legaktuálisabb fenyegetést a radikális iszlám szélsőségesek és terroristák jelentik. Szergun szerint ez a fenyegetés Oroszországra nézve az Egyesült Államok és a NATO 2014-re tervezett afganisztáni kivonulása után elsősorban a közép-ázsiai térségben fog növekedni. Az orosz katonai hírszerzés vezetője a szíriai konfliktus kapcsán megjegyezte, hogy az iszlám szélsőségesek következő tűzfészke a polgárháború sújtotta országban alakulhat ki. Erre vonatkozólag burkoltan bírálta Franciaországot és Nagy-Britanniát, amiért ezek az országok felvetették a szíriai ellenzék fegyverrel való támogatását.

Konferencián Szergunhoz hasonlóan más orosz felszólalók is kettős hangot ütöttek meg az iszlám fenyegetéssel és a Nyugattal való együttműködéssel kapcsolatban. Anatolij Antonov, helyettes védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy szükség esetén az amerikai-orosz együttműködés sikerességétől függetlenül Oroszország felfog lépni Európára veszélyes iszlám fenyegetéssel szemben. Hasonló kettőség volt a jellemző Vaszilij Kasin, politikai szakértő felszólalására is, aki ugyan Közép-Ázsiát illetően hangsúlyozta a NATO-val és az Egyesült Államokkal való együttműködés fontosságát, azonban úgy vélekedett, hogy Oroszországnak fel kell készülnie az önálló cselekvésre is ebben a térségben.


 

Алексей Никольский: Росстю видит главную угрозу в Центральной Азии 
Vedomosti.ru

Cimkék: Oroszország, Közép-Ázsia
Országok: Türkmenisztán Üzbegisztán Kirgizisztán Tadzsikisztán Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat