OROSZVALOSAG.HU


Carnajev titkosszolgálati kapcsolatai

  |  2013-04-24 13:37:08  |  
Gyóni Gábor

Carnajev titkosszolgálati kapcsolatai

Grúz útlevele is lehetett, beszervezték?

 Carnajev titkosszolgálati kapcsolatai

 

Az Izvesztyija, a birtokába került grúz belügyminiszériumi forrásokra hivatkozva, azt állítja, a grúziai Kaukázus Alapítvány és az amerikai Jamestown Alapítvány (melynek igazgatótanácsi tagja Zbigniew Brezinski) kaukázusi származású ügynököket próbáltak beszervezni az USA és Grúzia térségbeli politikájának támogatására.

A grúz kémelhárítás vezetője, Grigorij Csanturija arról számolt be Iraklij Garibasvili belügyminiszternek, hogy a két alapítvány 2012 nyarán szemináriumokat tartott kaukázusi fiatalok számára. Ezeken a szemináriumokon megjelent a 2012 első félévét Oroszországban töltő Tamerlan Carnajev is.

A Kaukázus Alapítványt 2008 novemberében hozták létre, a grúz-orosz háború után. Az alapítvány valójában titkosszolgálati fedőszervezet volt, amely azzal a céllal működött, hogy kaukázusi fiatalokat és értelmiségieket szervezzen be, akiket az oroszországi Észak-Kaukázus destabilizálására lehetett volna használni. Az alapítvány havi 33 ezer lari (kb. 4 millió forint) támogatást kapott.

A Kaukázus Alapítvány Grúziában, Oroszországban, de Azerbajdzsán területén is tevékenykedett. A Kaukázus és a Jamestown Alapítvány igyekezett felkutatni azokat az embereket, akik „együtt éreznek Grúziával”, s ezeket a fiatalokat Grúziába csábították. A „szemináriumok” célja valójában az volt, hogy Oroszország elleni akciókra készítsék fel a fiatalokat.

Mamuka Aresidze, a Grúz Álom kormánypárt egyik tagja szerint Tamerlan Carnajevnek grúz útlevele is volt.

 

Közben továbbra is sok homály fedi Tamerlan Carnajev tavalyi fél éves oroszországi tartózkodását. Dagesztáni hivatalos források szerint Carnajev mindössze három-négy napot tartózkodott Dagesztánban.

Amerikai hírforrások szerint Carnajevék rendszeres látogatója volt egy bizonyos Misa nevű imám, aki nagy hatást gyakorolt Tamerlan Carnajevre. Úgymond, az imám szavainak hatására vált radikális muszlimmá és Amerika-ellenessé a 26 éves fiatalember.

 

 

(Izvesztyija, newsru.com, vzgljad.ru)

 

Cimkék: Tamerlan Carnajev, Kaukázus Alapítvány, Jamestown Alapítvány, titkosszolgálatok
Országok: Grúzia Azerbajdzsán Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat